Nyheter:

Gutta på tur

To amerikanere betalte 104 100 kroner for en dagstur til Jan Mayen med Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg satt i USA og søkte etter måter å komme seg til Jan Mayen på. Slik havnet jeg på nettsiden til «TV-aksjonen» og så at Forsvaret auksjonerte bort to plasser på et Hercules-fly. Jeg sa til sønnen min; skaff meg den turen. Og nå er jeg her, sier Robert Bonifas (81).

Han er i ferd med å gå om bord i en Hercules med militært personell og familie til de ansatte på øya. Sammen med en amerikanske kamerat 
er han den eneste som har betalt for turen av en egen lomme. Men hvorfor er noen villig til å bla opp 104 100 kroner for et dagsbesøk til et av de mest ugjestmilde stedene på jorda? 

– Fordi jeg ikke har vært på Jan Mayen enda, forklarer Bonifas.

Han tilhører nemlig en eksklusiv gruppe mennesker som har vært i alle verdens land. På nettstedet mosttraveledpeople.com prøver medlemmene å  besøke over 891 destinasjoner som er listet opp. Av over 12 000 medlemmer er Bonifas nummer to.

– Om en måned er jeg nummer en. Da har jeg fått ført opp alle stedene jeg har besøkt siden sist, sier han tydelig stolt.

Stiv kuling og snøfokk under besøket.

ANTARKTIS
Innflyvningen til Jan Mayen er humpete og flyet må sirkle en runde før det klarer å lande. I det Bonifas setter foten på vulkanøya blir han møtt av stiv kuling og snøflak som prikker mot kinnene. Det legger ingen demper på humøret til den amerikanske globetrotteren. 

– Det minner meg om Antarktis, roper han for å overdøve vinden.

Han må holde på lua de få meterne fram til en ventende feltvogn.

– Velkommen til Jan Mayen, sier Geir Ebbe Strøm som er stasjonssjef.

Han setter seg i bilen og kjører den korte turen til bygningene som huser de eneste innbyggerne på den 377 kvadratkilometer store øya. I alt 18 personer holder til her. 14 personer er ansatt i Forsvaret mens de fire andre er ansatt av Meteorologisk institutt.

– Det er de ansatte som gir bort besøksplassene sine på Herculesen. Dette er plasser som normalt brukes til familie eller venner av de som bor på øya. Vi vil gjerne  bidra til en god sak, forklarer Strøm.

Han forteller at besøket var en «happening» lenge før gjestene ankom øya.

– Vi har snakket mye om besøket. Ekstra spesielt var det at Robert Bonifas er en av verdens mest bereiste personer, som også har vært i polare strøk tidligere.

Det er tredje året mannskapet på Jan Mayen gir bort flysetene sine til TV-aksjonen. Og det har gitt klingende mynt i kassen. De to foregående årene har budene stoppet på 200 000 og 175 000 kroner.

– For oss var noen hektiske timer, men det er alltid et kjærkomment avbrekk når Herculesen ankommer. Da blir det litt liv og røre, sier Strøm.

Jeg var i Indonesia og så på komodovaraner da jeg fikk en mail fra Robert om at han hadde fått to plasser på Hercules-flyet, forteller Jagannathan Srinivasaraghavan fra USA.

JORDSKJELV
Stasjonen drives av Cyberforsvaret. Hovedoppgaven til de 18 ansatte er å drifte og vedlikeholde en rekke tekniske installasjoner. I tillegg til den meteorologiske stasjonen er det systemer for navigasjon- og kommunikasjon.

– I tillegg driver vi med suverenitetshevdelse og ivaretar lover og regler i forbindelse med miljøvern og kultur, sier Strøm.

Stasjonssjefen har tatt med gjestene på en kjøretur på øya. Enkelte steder må feltvogna slite seg gjennom dyp snø som konstant blåser over veien. Bonifas ser ut mot bølgene og de hvite skumtoppene som dannes når Atlanterhavet slår innover de øde strendene.

– Jeg har prøvd å komme meg til Jan Mayen tidligere. Jeg var på cruise for noen år siden og skulle settes i land med båt. Men det var så høye bølger at det ikke lot seg gjøre. Derfor ble løsningen å skaffe seg haik med Forsvaret, sier Bonifas.

– Her har vi Norges eneste aktive vulkan, Beerenberg som er 2277 meter høy. Dessverre ser vi ikke toppen i dag, sier oberstløytnant Strøm som også fungerer som sjåfør og turguide for amerikanerene.

For noen måneder siden våknet han av at sengen og bygningen ristet kraftig. 9. november ble øya rammet av rammet et jordskjelv som målte 6.8 på Richters skala.

– Det er det kraftigste skjelvet som er målt i Norge. Jeg bråvåknet da det kjentes ut som noen sto og ristet i senga mi. Både speilet og skapene skalv. Heldigvis ble ingen skadet, sier Strøm.

Alle som besøker øya kan få et stempel i passet.

ROADTRIP I IRAK
Bonifas har vært verden rundt og besøkt konfliktområder flere ganger. Likevel har han aldri kommet opp i situasjoner som føles truende.

– Jeg har blant annet vært i Irak og kjørte en rundtur fra Bagdad, via Mosul og Erbil. På turen passerte vi gjennom over hundre kontrollposter. Jeg fikk holde våpenet til en av soldatene. Det var litt av en opplevelse, sier Bonifas.

Med på turen til Jan Mayen har han reisekamerat Jagannathan Srinivasaraghavan. Han er for tiden den sjette mest bereiste personen i verden.

– Vi har reist sammen tidligere også. Jeg var i Indonesia og så på komodovaraner da jeg fikk en mail fra Robert om at han hadde  fått to plasser på Hercules-flyet. Han lurte på om jeg ville være med, forteller Srinivasaraghavan.

­– Jeg var den første fra Asia som plantet et indisk flagg på polpunktet, sier han stolt.

VERDENSKART

Besøket på øya går mot slutten. Fire timer etter at de ankom klatrer de tilbake i flyet med kurs for Oslo.  Etter en natt i hovedstaden reiser Bonifas videre til Dubai og deretter til en liten øy utenfor kysten av India.

– Dette var en fantastisk opplevelse. Det er spennende å besøke et sted man ikke bare kan ta et rutefly til, forteller han.

Hjemme på kontoret i Illinois har han et verdenskart på veggen. Der fester han en knappenål på stedene han har besøkt.

Srinivasaraghavan og Stoltenberg
Robert Bonifas eier et stort selskap i USA og betalte 104 100 kroner for to flyseter på en Hercules til Jan Mayen.
En fantastisk opplevelse. Det bedre når man besøker et et sted man ikke bare kan ta et rutefly til, mener Robert Bonifas (t.v.)

– Jeg har ikke markert alle stedene, for det hadde blitt over 800 nåler. Man hadde jo nesten ikke sett kartet engang, sier han.

– Men Jan Mayen ligger langt ute i Atlanterhavet. Derfor skal den få en knappenål så fort jeg kommer hjem igjen.



Powered by Labrador CMS