Nyheter:

Russland har økt aktiviteten nær Natos luftrom. Bildet viser et russisk transportfly og et norsk F-16 i forbindelse med oppdraget Baltic Air Policing i 2015.
Russland har økt aktiviteten nær Natos luftrom. Bildet viser et russisk transportfly og et norsk F-16 i forbindelse med oppdraget Baltic Air Policing i 2015.

Mer russisk aktivitet nær Natos luftrom

Russiske militærfly har økt aktiviteten nær grensen til Nato-lands luftrom i år, ifølge Nato.

Publisert Sist oppdatert

Jagerfly fra Nato er blitt kalt ut for å avskjære eller følge etter ukjente luftfartøy som nærmer seg alliansens luftrom 400 ganger i 2020. I 90 prosent av tilfellene har det dreide seg om russiske militærfly, opplyser Nato i en pressemelding mandag.

– De siste årene har vi sett et økt nivå av russisk militær luftaktivitet nær alliansens grenser, sier NATOs talsperson Oana Lungescu.

– Vi er alltid på vakt. NATO-jagerfly er på vakt døgnet rundt, klare til å rykke ut i tilfelle mistenkelige eller uanmeldte flyvninger nær luftrommet til våre allierte. «Air policing» er en viktig måte for Nato å ivareta sikkerheten for våre medlemmer, sier hun.

Les mer: Amerikanske bombefly fløy over samtlige Nato-land

60 jagerfly klare for å rykke ut

Over hele Europa er det rundt 60 jagerfly fra Nato på vakt døgnet rundt. Alliansen har drevet luftovervåkning for Estland, Latvia og Litauen siden de tre landene ble medlemmer av Nato i 2004.

Alliansen har også gitt bidratt med kontroll og beskyttelse av luftom for allierte på Vest-Balkan som ikke har egne jagerfly: Albania, Slovenia og Montenegro. Det pågår samtaler om å utvide dekningen til til Nord-Makedonia. Nato har også hatt styrker som overvåker og patruljerer luftrommet over Romania, Bulgaria og Island i 2020.

Russiske militærfly sender ofte ikke ut signaler med informasjon om posisjon eller høyde. De sender ikke ut en flygeplan og kommuniserer heller ikke med flygeledere. Dette er en mulig risiko for kommersielle flyginger, legger alliansen til.

Powered by Labrador CMS