Nyheter

KILEHALEN: Et E-7 fra Koreas luftforsvar. Flyet har fått fått kallenavnet Kilehale, etter den australske kilehaleørnen.
KILEHALEN: Et E-7 fra Koreas luftforsvar. Flyet har fått fått kallenavnet Kilehale, etter den australske kilehaleørnen.

USA har valgt nytt kommandofly

Det amerikanske luftforsvaret har inngått kontrakt med Boeing om å utvikle E-7A. Flyet vil erstatte dagens AWACS-fly.

Publisert Sist oppdatert

– E-7A vil bli luftforsvarets hovedverktøy for å oppdage, identifisere, overvåke og rapportere all virksomhet i luften til de operative lederne, sier innkjøpssjef i det amerikanske luftforsvaret Andrew Hunter i en uttalelse, ifølge Defense News.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

USA har inngått en avtale med Boeing om å utvikle E-7A for det amerikanske forsvaret. Flyene er av typen AEW&C (early warning and control – tidlig varsel og kontroll), også omtalt som AWACS-fly (airborne warning and control – flyvende varsel og kontroll).

Kontrakten er på inntil 1,2 milliarder dollar, eller nesten 13 milliarder kroner, for å utvikle en prototype. Til sammen har USA planer om å kjøpe 26 E-7A.

E-7 ble først utviklet for Australias luftforsvar, og er også tatt i bruk eller bestilt av Storbritannia, Sør-Kora og Tyrkia. Flyet har avansert radar, i tillegg til overvåkings- og kommunikasjonssystemer. Det kan brukes til å identifisere mål og som kommandosentral under militære operasjoner.

Les også: Amerikanske Poseidon-fly har langtrekkende «glidetorpedo»

Flyene vil erstatte dagens AEW&C-fly, Boeing E-3 Sentry. Det amerikanske luftforsvaret vil pensjonere 15 E-3, omtrent halvparten av flåten, allerede neste år. De første E-7A blir levert til USA i 2027.

E-7 er basert på det sivile flyet Boeing 737. Flyet har fått tilnavnet Wedgetail, eller Kilehale, etter den australske kilehaleørnen.

Powered by Labrador CMS