Nyheter

ALLMENN VERNEPLIKT: Det norske Forsvaret besto av omtrent en tredel kvinner i 2020. Forskere har sett dette som et egnet miljø for å drive forskning.

Forskere gjennomførte likestillings-eksperiment på rekrutter

500 rekrutter har deltatt i et eksperiment for å undersøke om hvordan et forsvar med både menn og kvinner påvirker menns holdninger til likestillling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I Forsvaret er det allmenn verneplikt, etter innføringen av tvungen militærtjeneste også for kvinner i 2015. I 2020 var omtrent en tredel av vernepliktige kvinner.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

En gruppe forskere har nå brukt norske rekrutter for å gjennomføre et eksperiment, skriver Forskning.no. De ville vite hvordan det preger mannlige soldater å tjenestegjøre sammen med kvinner. Forskerne har undersøkt hvordan dette preger holdninger knyttet til kjønn og likestilling?

500 rekrutter, fordelt på 153 grupper, deltok. Noen av gruppene var kjønnsdelt, mens andre besto av bare menn. I starten av rekruttskolen fikk alle deltakerne et spørreskjema på 100 spørsmål om kjønn og likestilling. De ble blant annet spurt om de trodde effektiviteten ble preget av at det er både kvinner og menn i Forsvaret. Andre spørsmål var eksempelvis om holdninger knyttet til fordeling av husarbeid.

Fått med deg denne? Vil ha tissetrakt på depot

Ifølge Forskning.no var hensikten å teste en teori innen sosialpsykologien, som sier at «fordommer hos en dominerende gruppe kan forandres til det bedre om gruppen blir eksponert for medlemmer av en minoritetsgruppe».

Midlertidig holdningsendring

Resultatene fra studien var følgende, ifølge Forskning.no:

«De mannlige soldatene som var i en kjønnsblandet gruppe, fikk langt mer positive holdninger etter rekruttskolen enn de som bare hadde vært med menn.»

– Forskjellene mellom gruppene var tydelige, forteller den norske forskeren i studien, Andreas Kotsadam til Forskning.no.

Les mer: Dette er den nye sjefen for Forsvarets logistikk­organisasjon

Likevel opplevde de at seks måneder etter eksperimentet var avsluttet, at holdningene var tilbake til hvordan de var 6 måneder før rekruttskolen.

– Men en intensiv periode på åtte uker er tydeligvis ikke er nok for at holdningene skal bestå, sier Kostadam til Forskning.no.

Han mener at studien viser at det nytter å jobbe sammen for å påvirke holdninger. Forskerne ønkser nå å få muligheten til å undersøke videre, gjennom nye studier ved Sjøforsvaret og Luftforsvaret i Madla.

Powered by Labrador CMS