Nyheter

HJELPEMIDDEL: Denne tissetrakten bruker kaptein Vibeke Sefland både i felt og på ekspedisjoner. Hun håper Forsvaret skal levere ut tissetrakter til kvinnelige soldater.

Vil ha tissetrakt på depot

For kvinnelige soldater kan det være en utfordring å gå på do i felt– enten det er i Irak eller på vinterøvelse. Kaptein Vibeke Sefland vil at Forsvaret skal ha tissetrakt på depot.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mange peker på utfordringene med å tisse ute i felt. Jeg mener å ha funnet en god løsning, som både er billig og fungerer godt. Med en tissetrakt kan jeg stille meg opp på linje med gutta, uten å ta av meg flere lag med klær først.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det sier kaptein Vibeke Andrea Sefland, som er instruktør ved Forsvarets vinterskole. Hun har også besteget Mount Everest og flere av de høyeste fjellene i verden. Enten hun bedriver tindebestigning eller er ute på oppdrag for Forsvaret, er det én ting hun alltid har med seg: tissetrakten. Den ble kjøpt på en bensinstasjon i Alaska i forbindelse med en klatretur for flere år siden.

– Trakten er laget av et hardt plastmateriale og brukes egentlig for å fylle drivstoff på snøscootere. Men den fungerer også perfekt for tissing i felt, sier Sefland.

Den lyseblå trakten har hun dekket med et lag svart duct-tape. En karabinkrok gjør at den enkelt kan festes på stridssekken. Sefland bruker trakten både på vinterøvelser i Norge, men også når hun har tjenestegjort i land som Tsjad, Afghanistan og Irak.

Les mer: Turbulent tissing ombord i P-3 Orion

IRAK: Noe så enkelt som å gå på do kan være utfordrende når man er deployert til utlandet. Her er Vibeke Sefland i Irak.

– I flere av landene er det ikke greit å vise bar hud. Det kan være en utfordring dersom man er ute på forflytning og må ut av vogna for å tisse, uten steiner eller vegetasjon å gjemme seg bak. I tillegg er det ofte folk til stede. Da er tissetrakten uvurderlig, sier Sefland.

Utfordring i kulden

Flere kvinner i Forsvaret har fortalt om utfordringene ved å gå på do i felt – særlig om vinteren når gradestokken kryper ned mot 30 minusgrader.

En av dem er Lone Lykke Andreassen som er visespesialist ved Maritim Helikopterving på Bardufoss. Hun forteller at det flere ganger skjer at soldaten drikker mindre eller velger å holde seg.

– Det taper du masse varme på, i tillegg til at det er ubehagelig. Det kan føre til at man blir kaldere og dehydrert og at man sliter mer med kramper. Det kan bli vanskelig å sove, sier Andreassen.

Sefland kjenner godt til problemstillingen. Derfor informerer hun om tissetrakten til soldater som deltar på kurs i regi av Forsvarets vinterskole.

– Vi utdanner ofte instruktører innen vintertjeneste. Det er viktig at mennene også kjenner til problemstillingen, slik at de kan videreformidle dette til kvinnene i avdelingen. Trakten er enkel å bruke, men det kan være fornuftig å prøve den på et toalett før man bruker den i felt første gangen, sier Sefland.

Les mer: Tissing i felt: Finn et passende sted, brett av deg seks lag, blott rumpa og prøv å ikke søle

Se video av tissetrakten:

Video: Frederik Ringnes/Forsvaret

Fremmer forslag om å anskaffe tissetrakt

– På våre vinterkurs formidler vi informasjon om bruken av trissetrakt. Det er snakk om et produkt som ikke koster mye penger, men som vil gjøre dobesøk betydelig enklere for kvinner. Vi fremmer derfor et forslag til anskaffelse, sier major Knut Hummelvoll som er seksjonssjef ved Forsvarets vinterskole.

FREMMER FORSLAG: Major Knut Hummelvoll ved Forsvarets vinterskole.

Det er Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) og Forsvarsmateriell (FMA) som er ansvarlig for anskaffelser. Forsvarets forum har vært i kontaktet med Hans Meisingset, som er kommunikasjonssjef i FLO, og spurt om tissetrakt kan være aktuelt som del av soldatutrustningen.

– Utvikling og implementering skjer ut fra brukers behov. FLO er involvert i disse prosessene, men først og fremst for å gi innspill knyttet til vedlikehold og etterforsyning. FLO sin rolle er å anskaffe, lagre og levere ut materiell som er godkjent (og evt. del av PBU-satser). Vi forholder oss til bestillinger fra brukere, skriver Meisingset i en e-post.

– FLO sine tanker om temaet er derfor at vi anskaffer og leverer ut det materiell som brukere har behov for, bestiller og betaler. At artiklene kommer inn i forsyningssystemet er et resultat av samspill mellom brukere og fagmyndighet (FMA).

Utstyret må testes og sendes ut på anbud før det eventuelt kan inngå som del av soldatutrustningen. Det kan derfor ta tid før det blir tilgjengelig på depot.

Knut Hummelvoll kjenner til at tissetrakt allerede brukes av flere kvinner i Forsvaret, men i dag er ikke dette materiell man får utdelt.

– Det er en utfordring at kvinner drikker mindre for å slippe å gå på do, særlig på vinteren. Det har en rekke negative konsekvenser. Tissetrakt er et enkelt hjelpemiddel som vil kunne ha god effekt på stridsutholdenheten, mener Hummelvoll.

INSTRUKTØR: Vibeke Sefland er instruktør ved Forsvarets vinterskole.
I FELT: Trakten går gjennom flere lag med klær og egner seg derfor godt vintertstid.

Vil ha tissetrakt på depot

Vibeke Sefland har eksperimentert med flere ulike typer løsninger. Alt fra avkappede brusflasker til tissetrakter som er spesiallaget for bruk ute i naturen. Men fortsatt er det drivstofftrakten fra Alaska som fungerer best, mener Sefland.

– Mange av tissetraktene som selges i sportsbutikker er laget av et mykt plastmateriale og er for korte. Det er et problem om vinteren hvor trakten må gjennom flere lag med klær. Der fungerer drivstoff-trakten bedre. Dessuten koster den nesten ingenting. Man kan bestille den samme på nett for under to dollar, forklarer hun.

Nå håper hun at tissetraktene kan bli utlevert på depot på linje med uniformer og annet soldatmateriell.

– Målet mitt er at alle kvinnelige soldater skal få tilgang på en tissetrakt. Jeg håper det kan bidra til en enklere felthverdag. Vi behøver ikke problematisere det, når det finnes en enkel løsning, sier Sefland.

– Når man befinner seg i en ekstremsituasjon, er det å gå på do, det siste man burde trenge å bekymre seg for.

Powered by Labrador CMS