Ikke snakk nedsettende om andre. Det er sjelden konstruktivt, skriver Gunn Elisabeth Håbjørg. Her ser vi soldater på oppstilling ved rekruttskolen.Foto: Ingeborg Gloppen Johnsen / Forsvaret
– På tide med språkvask i Forsvaret
Bidrar ordbruken din til mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret? Spør Gunn Elisabeth Håbjørg.
Gunn ElisabethHåbjørgbrigader og sjef for forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS)
Denne kommentaren har jeg fått noen ganger. Den er egentlig ment hyggelig. Det er en tilbakemelding til meg på at jeg i en eller annen situasjon har vært tøff eller vist det motet som trengs.
Intensjonen er nok god, men jeg har altså ikke «baller».
Språket vårt sier noe om kulturen vi har, og kulturen vi har kan påvirke hvordan vi snakker til hverandre.
Mobbing og seksuelle trakassering kan være mye forskjellig, men språk og måten vi uttrykker oss på er unektelig en del av det. Utifra erfaring vet jeg at det også er tilfelle i Forsvaret.
Språk og kultur henger nøye sammen. Språket vårt sier noe om kulturen vi har, og kulturen vi har kan påvirke hvordan vi snakker til hverandre.
Uten «baller»
Jeg føler meg verken mobbet eller trakassert av at noen mener jeg har «baller».
Dette uttrykket er så vanlig at jeg forstår hva som egentlig menes. Samtidig er det et eksempel på at det i enkelte organisasjoner og på noen arbeidsplasser er et seksualisert språk. Et språk som kan virke nedsettende og i ytterste konsekvens mobbende og trakasserende.
«Jævla homo» er et utrykk det slettes ikke var uvanlig å høre tidligere. Det er et nedsettende uttrykk. Fikk du det slengt etter deg var det sjelden godt ment. Det var ikke noe godt uttrykk tidligere og er det slettes ikke i dag. Det tror jeg de fleste homofile vil være enige med meg i.
Likevel er det fortsatt noen som kan utbryte «jævla homo». Neppe fordi de ønsker å snakke nedsettende om homofile, men fordi de ikke tenker på hva dette egentlig betyr. De skal bare få ut litt frustrasjon eller sinne.
Slik ubevisst bruk av språk treffer nok mange av oss fra tid til annen. Ord eller uttrykk som vi bare sier, uten å tenke. Ord og uttrykk som ryr ut av munnen – nærmest på autopilot.
Dropp alle uttrykk som omtaler kjønnsorganer - kvinnelige som mannlige.
Ta det på alvor
En ting er ord, uttrykk, banning og sverting som en del av språket. En annen ting er vitser og historier som kanskje er ment humoristisk, men som strengt tatt er nedsettende om andre.
I mannsdominerte miljøer har dette en tendens til å gå ut over kvinner. Det går fint an for både menn og kvinner å trekke på skuldrene av seksualisert, mobbende, umoden eller rett og slett litt teit humor.
Men det går også an å bli støtt av det, spesielt hvis det pågår over tid.
MOST er for alvorlig til å reduseres til sjargong og sleivete kommentarer. Samtidig er jeg helt overbevist om at språk og måten vi snakker til og med hverandre på, er en helt sentral del av de utfordringene Forsvaret står oppe i.
Og det kan være et greit sted å begynne, nemlig med seg selv. Ta en språkvask!
Her er noen enkle tips for å bli mer bevisst på språket ditt i hverdagen:
«Tenk-trykk-tal»: Vær litt ekstra oppmerksom på de ordene som kommer ut av munnen din. Kan det sies på en annen måte?
Vær nysgjerrig på hvordan mottakeren oppfatter det du sier. Er smilet hos én litt skjevt kan det tyde på at vedkommende kanskje ikke synes det du sa var så morsomt.
Dropp alle uttrykk som omtaler kjønnsorganer - kvinnelige som mannlige.
Kutt ut vandrehistorier og vitser med seksuelle eller mobbende undertoner.
Snakk til kollegene dine som du ville snakket med din nærmeste familie.
Ikke snakk nedsettende om andre. Det er sjelden konstruktivt.