Nyheter:

Libanon-veteran Morten Berg deltok på veteranseilas i 2017.
Libanon-veteran Morten Berg deltok på veteranseilas i 2017.

Mortens medisin

Morten Berg var 20 da han mistet beinet. Det hindrer ham ikke fra å bli med på veteranseilas.

Publisert Sist oppdatert

Denne reportasjen er fra Arendalsuka i 2017.

– Jeg sliter litt med å holde balansen når det blir vått på dekk. Men ellers klarer jeg meg fint, sier Morten Berg (57).

– Og for meg er dette god trening. Jeg trenger å trene på å møte mennesker. Og her møter jeg mennesker som har mange av de samme problemene som jeg har.

I to uker har skonnerten Svanen seilt langs kysten av Sør-Norge. 16 veteraner er med – i regi av Veteranforbundet SIOPS. Flere av veteranene er skadde. En av dem er Morten Berg.

8. november 1980 gikk han på ei mine i Libanon.

– Behandlingen jeg fikk, var ikke noe å rope hurra for.

– Jeg ble sendt hjem til Norge med halvannen fot og satt i en taxi. Da Forsvaret tok kontakt, var det for å få tilbake militært utstyr.

Morten Berg var 20 da han mistet beinet i Libanon.
Morten Berg var 20 da han mistet beinet i Libanon.

52 makrell

På ei stekepanne surrer 52 makrell. De dro veteranene opp utenfor Kristiansand. Nå er Svanen i Arendal – som del av Arendalsuka. Her er store deler av det politiske Norge. Derfor er også veteranene her.

– Vi ønsker å synliggjøre veteraners hverdag. Mange er blitt flinkere til å ivareta veteraner, og spesielt Forsvaret gjør en god jobb. Men det var ikke Forsvaret som sendte oss ut på oppdrag. Det var det Norge som gjorde. Det må vi få politikerne til å forstå, sier prosjektleder Jan Edgar Nilsen.

Han deltar selv på den tre uker lange seilasen.

– Den beste opplevelsen? Redningsøvelsen med 330-skvadronen, sier Morten Berg.
– Den beste opplevelsen? Redningsøvelsen med 330-skvadronen, sier Morten Berg.

– Og det er spesielt vanskelig når ettervirkningene kan komme 20 år etter, sier han.

Veteraner fra flere operasjoner

Flere av deltakerne har bakgrunn fra Libanon, men det er også veteraner fra Balkan, Irak og Afghanistan på seilasen.

– Seleksjonen er blitt bedre, men jeg mener at den belastningen mange av dem som reiser ut i dag har, er større. Operasjonene er tøffe. I tillegg er det færre å ta av, så mange må dra ut oftere.

Selv var Jan Edgar Nilsen flere kontingenter i Libanon på starten av 80-tallet. I tillegg var han observatør på Balkan på 90-tallet.

– Jeg opplevde å miste kolleger både i Libanon og på Balkan, sier han.

– For veteranene som er med her, er det et klapp på skulderen og en anerkjennelse av den jobben de har gjort. Det er mange som har vært utsatt for tøffe opplevelser.

To ukers reise

Svanen har vært på reise i to uker. Fra Oslo dro veteranene via Oscarsborg til Egersund og inn Lysefjorden. Flere av veteranene fikk gå opp Prekestolen og de 4444 trappetrinnene på Fløli. Neste stopp var Stavanger. Så seilte Svanen nedover langs Rogalands-kysten igjen, og utenfor Sola tok 330-skvadronen dem med på en redningsøvelse. Flere veteraner var markører og ble heist opp fra lettbåt. Fra Sola dro Svanen til Farsund – før de slo leir i Kristiansand. Etter Arendal skal seilasen til Risør. Så venter hjemturen.

– Været har vært dårlig, men turen har vært veldig bra. Folk tør å gjøre nye ting.

– Vi går vakter, og selv om Svanen har med eget mannskap, er vi del av mannskapet. Vi får oppgaver og er som en militær avdeling, sier Nilsen.

– Fordelen her er at vi er likesinnede. Folk behøver ikke forklare hvorfor de har det tungt. Vi forstår ting som det ikke er så lett å snakke med sivile om. Vi som er her, har en felles skjebne og en felles fortid, sier han.

– Men vi snakker ikke nødvendigvis så mye om fortiden. Det viktigste er å ha en fin dag hver dag.

Morten Berg kunne ingenting om seiling. Det var ikke noe hinder. Ei heller en protese. Han forteller at han lenge var sint på Forsvaret.

– Jeg prøvde å holde meg unna alt som hadde med militæret å gjøre. Men jeg er blitt med i SIOPS. Her får jeg være del av et kameratskap. Jeg kan hjelpe veteraner som sliter med økonomi – jeg er regnskapsfører. Og jeg fikk være med på denne seilasen. Det har vært fantastisk.

Svanen blir i Arendal til og med torsdag. Tirsdag holder Kristoffer Egeberg og Harald Stanghelle bokbad på skuta. Tema er boka som Egeberg ga ut i fjor: «Fredsnasjonen Norge». Les intervju med Egeberg her.

Et lokalt band underholdt på kvelden.
Et lokalt band underholdt på kvelden.
Statssekretær Øystein Bø besøkte veteranene under Arendalsuka.
Statssekretær Øystein Bø besøkte veteranene under Arendalsuka.
Powered by Labrador CMS