Nyheter

KJEVIK: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram legger frem forsvarsbudsjettet på Kjevik.

110 milliarder til forsvar: Slik fordeles pengene

KJEVIK (Forsvarets forum): Regjeringen vil ruste opp bygningsmasse og bygge nytt for 2,3 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Det er grått og lett regn over Kjevik når forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) legger frem forsvarsbudsjettet. Et rumensk flagg vaier i vinden, som en påminnelse om hvem som har kjøpt våre F-16. En smilende forsvarsminister tar imot pressen utendørs.

– I stort skal det gå om lag 5 milliarder til å få det Forsvaret vi har i dag til å virke bedre. Det er ubalanser, gap, lagertæring, vi mangler folk, reservedeler, utstyr, uniformer og ammunisjon. Vi legger betydelig vekt for å styrke innsatsen til det formålet, sier han.

Regjerningens forslag til forsvarsbudsjett for 2025 ligger på 110,1 milliarder kroner, en økning på 19,2 milliarder kroner. 

Anslagsvis vil Norge da bruke 2,03 prosent av BNP på forsvar, i tråd med Natos toprosentmål. Dersom man regner med de såkalte Nansen-midlene, som går til støtte og donasjoner til Ukraina, ligger BNP-andelen på 2,15 prosent. 

– Som kjent fra langtidsplanen vil det bli en rekke grep i departementet for å bedre gjennomføringsevnen i sektoren, gjøre ting raskere. Det handler om fullmaktsgrensene fra Stortinget, om kjøp av såkalt hyllevarer og å utnytte handlingsrommet i statens prosjektmodell for å gjennomføre ting raskere, sier forsvarsministeren. 

Han trekker for eksempel frem at de samlet materiellanskaffelser i Forsvarsmateriell fra 1. oktober. Dette har tidligere vært fordelt mellom Forsvarets logistikkorganisasjon og Forsvarsmateriell. 

Regjeringen skriver i budsjettet at det som følge av økt satsing på forsvar de siste årene, har blitt bedre reaksjonsevne og at Forsvaret er bedre i stand til å gjennomføre nasjonale operasjoner. Samtidig skriver regjeringen at Forsvaret har begrensninger på hva slags operasjoner og oppgaver det klarer å løse med dagens struktur. Personell, materiellberedskap, ammunisjon, IKT og eiendom, bygg og anlegg betegnes som omfattebde utfordringer og operative svakheter. 

Forsvarets utholdenhet og mulighet til å operere over tid er svært avgrenset, står det. 

Det står at den samlede evnen til å gjennomføre daglige nasjonale operasjoner vurderes som tilfredsstillingene, men at en rekke utfordringer avgrenser hvilke oppdrag og oppgaver Forsvaret kan løse med dagens struktur. 

Personell

I langtidsplanen er det lagt opp til at Forsvaret frem mot 2036 skal vokse med rundt 4600 flere vernepliktige, rundt 13.700 reservister og rundt 4600 flere ansatte. 

  • Øke bemanningen i Forsvaret med om lag 295 årsverk, om lag 400 vernepliktige og 655 reservister. Av de ekstra 400 vernepliktige som kalles inn til førstegangstjeneste, skal flere gjennomføre 15 eller 16 måneders tjeneste. 
  • 680 millioner kroner skal gå til personellopptrapping.
  • Øke utdanningskapasiteten på grunnleggende befalsutdanning med om lag 50 elevplasser.
  • Styrke innsatsen for å rekruttere og beholde personell. Blant annet står det i regjerningens pressemelding at partene i forsvarssektoren har utredet forbedringer i lønns- og insentivsystemet, og at flere tiltak blir iverksatt i løpet av 2025. 
  • 460 millioner skal gå til å rekruttere og beholde folk i Forsvaret.
  • Heimevernet skal styrkes med 500 soldater i 2025. Hvert HV-område skal få en deltidsstilling tilsvarende områdesjefen, altså ti prosent, fordi det blir mer aktivitet.
KJEVIK: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram i samtale med sjef for Forsvarets høgskole Dag Rist Aamoth.

Eiendom, bygg og anlegg

Regjeringen skriver i budsjettet at det i langtidsplanen skal satses på eiendom, bygg og anlegg (EBA). Det skal både styrke Forsvarets operative evne og gjøre at Forsvaret kan tilby gode bo- og arbeidsvilkår til vernepliktige, ansatte og allierte.

  • Bedre tilstanden på personellrelatert eiendom, bygg og anlegg.  Regjeringen vil bruke 2,3 milliarder kroner på eiendom bygg og anlegg i Forsvaret. Det skal gå til både å pusse opp og å bygge nytt. 
  • En milliard skal gå til fornying og verdibevaring av eiendom, bygg og anlegg.
  • 600 millioner kroner skal gå til investeringer.
  • 568 millioner kroner til hovedbygg på Jan Mayen.
  • Prioritere eiendom, bygg og anlegg til kommende utdanningsvekst.
  • 120 millioner kroner skal gå til klima- og miljøtiltak innen eiendom, bygg og anlegg, forvaltning og anskaffelser. 
  • Festningsverk og vernede bygg skal sikres, rehabiliteres og utbedres for 31,2 millioner.
  • Les mer her: Evenes, Ørland og Værnes får budsjettpenger til EBA

FORSVARSLØFT: Et av regjeringens forslag i det ferske forsvarsbudsjettet for 2025 skal Forsvaret øke bemanningen med

Materiell og drift

  • Å øke bevilgningen til Forsvaret med om lag fem milliarder kroner for å få det forsvaret vi har til å virke, med mer ammunisjon, bedre beredskap og flere folk.
  •  Å øke materiellinvesteringene med sju milliarder kroner. Hoveddelen av pengene vil gå til prosjekter som allerede er startet, og omfatter blant annet nye F-35 kampfly med nødvendig tilleggsutstyr og tjenester, nye ubåter, maritim overvåkningskapasitet, maritim helikopterkapasitet, artilleriammunisjon og sensorer for militær luftromsovervåking.
  • 880 millioner kroner til økt forsyningsberedskap som skal gi stridsklare avdelinger mer utholdenhet. Blant annet skal det gå til nok og riktig personlig bekledning og utrustning, og til ammunisjon.
  • 490 millioner kroner skal gå til Forsvarets aktivitet og operativ evne.
  • 495 millioner kroner til å videreutvikle Etterretningstjenesten og bedre situasjonsforståelsen.
  • 618 millioner kroner for å styrke forskning og utdanning (FoU).
  • 473 millioner kroner til gjennomføring av program for felles IKT-løsning for departementsfellesskapet. 
  • Forsvarets musikk styrkes med 10 millioner kroner.
  • Forsvarshistorisk museum etableres som egen etat med styrket drift på 32 millioner.
  • Tilskudd til stilftelsen KNM Narvik, som drifter museumsskipet i Horten, på 2,5 millioner kroner for å videreføre arbeidet med å ta vare på flere fartøyer knyttet til Marinen. 
  • Enkeltstående tilskudd til Stiftelsen Akershus festning på 3,7 millioner kroner.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Før budsjettet ble lagt frem mandag, kom følgende lekkasjer:

* Økningen startet allerede i revidert budsjett i år, og regjeringen har sagt at forsvarsbudsjettet vil øke med til sammen 15 milliarder kroner i revidert budsjett for 2024 og statsbudsjettet for 2025.

* Siden forsvarsbudsjettet ble økt med sju milliarder kroner i revidert budsjett, kan man dermed anta at det kommer rundt åtte milliarder kroner mer i statsbudsjettet.

* Ukraina-støtten økes med tolv milliarder kroner allerede i årets budsjett. I tillegg økes rammen for de neste årene, slik at det skal gis til sammen 135 milliarder kroner fram til 2030. De neste årene skal det gis minst 15 milliarder kroner årlig.

* Heimevernet blir styrket med 277 millioner i statsbudsjettet for neste år. Pengene fordeler seg slik: 124 millioner til å trene alle heimevernsområder hvert år, 95 millioner til flere HV-soldater, 31 millioner til mer klær og utstyr, 16 millioner til betalte verv for å styrke arbeidet i HV-områdene og elleve millioner til flere HV-ungdomstilbud – NRK

* Det er også offentliggjort at regjeringen ønsker å satse på kvanteteknologi, som er sentral for radarer, navigasjon og databehandling, og kan utvikle nye type materiell. Rundt 40 millioner skal brukes av forsvarsbudsjettet. 

Powered by Labrador CMS