Nyheter:
Major Helje Borud (nr. tre fra venstre) og hans mannskaper forberedte seg i forrige uke med blant annet skyting på kortholdsbane.
160 rekrutter rykker inn for trening på Porsangmoen
Natt til onsdag er første ordinære innrykk for Kavalerieskadron 2 i Porsangmoen leir.
Rundt 160 rekrutter kommer til Garnisonen i Porsanger natt til onsdag denne uken, og de første seks ukene skal de gjennom vanlig rekruttskole, med enkeltmannsferdigheter, sanitet og skyting.
Befal, offiserer og spesialister som skal ta imot rekruttene trente forrige uke på hva de skal trene soldatene på. De hadde blant annet en runde med innskyting og drilling på skytebanen.
Kavalerieskadronen vil normalt telle rundt 170 menn og kvinner med rekrutter, befal og spesialister.
– Vi kom til GP i januar i år, med med en miks av folk fra både Skjold, Setermoen og Rena. Natt til onsdag 14. august kommer det første ordinære innrykket av soldater hit, da får vi om lag 160 soldater inn til førstegangstjeneste. Så skal vi til slutt ende opp med rundt 120 førstegangstjenestegjørende soldater. Kavalerieskadronen vil normalt telle rundt 170 menn og kvinner med rekrutter, befal og spesialister, forteller major og eskadronsjef Helje Borud.
Det meste er klart.
Kavalerieskadronen består av en pansret oppklaringstropp oppsatt på CV90, skarpskyttertropp på lette terrengkjøretøy, en bombekastertropp, en pansret ingeniørtropp og en kamp-støtte-tropp som blant annet har sanitet, berging og stridstren. De har forskjellige typer kjøretøy som de bruker.
– Det aller viktigste er på plass for å gjennomføre tjeneste, men det er fremdeles en del huller på materiellsiden. Det er det viktig å få utbedret i tiden som kommer.
– Hva med Porsangmoen leir, er den klar for dere?
– Den bærer jo preg av at det ikke har vært aktivitet her på ti år. Når det kommer til oppussing så er det mye som gjenstår, men de på GP skal ha skryt for at det har vært gjort mye med lite og på kort tid frem til nå, sier Borud.
Utfordring på reiser.
Under innskytingen forteller han at de aller fleste er «på skiva» og dermed klar for denne type soldattrening.
– Det er viktig å gjennomføre innskyting på kortholdsbane, for å få bekreftet at man kan drillen og få verifisert at man er «på skiva», mener Borud.
– Hva er forskjellen på Skjold og Porsangmoen?
– På Skjold kunne vi gå til butikken, her er det to mil til nærmeste butikk, forteller han. Soldatene i leir kan benytte seg av buss som er satt opp for å avhjelpe. Det er handlebussen og discobussen i helgene. Det gjelder med andre ord å innfinne seg når returen går tilbake til Porsangmoen lørdag kveld. Ellers blir det langt å gå.
– Det er ikke enkelt å reise herfra, det er blitt en utfordring både tidsmessig og på pris. Som befal har vi mistet mange incentiver, og da blir det fort dyrt å reise til familie og venner når billettene fort koster 6-7000 kroner.
Hvis ikke flytilbudet blir bedre til Lakselv, vil det gå ut over rekrutteringen til Forsvarets satsing i Finnmark.
– Hva slags velferd er viktig?
– Maten og den generelle velferden blir et viktig element for soldatene, for det er lite eller ingen annen infrastruktur rundt leiren annet enn forsvarsboliger og boligkvarter. I tillegg er det mye god velferd i god tjeneste. Så lenge vi har ammunisjon og øvingsdøgn, så går det bra.
Gleder seg.
Løytnant Jonas Thunes er troppssjef for en pansret oppklaringstropp. De har CV90-er til rådighet og er spent på innrykket som kommer nå i august.
– Jeg tror det er viktig at vi har en god «fix-it-innstilling», da vi sikkert kommer til å støte på uante problemer i oppstarten. GP er fremdeles et nytt sted for oss, sier Thunes.
– Vi har et flott øvingsfelt i Halkavarre som ligger rett i nærheten, og det gir noen fordeler. Nå lengter vi etter å komme i gang med rekruttene som snart kommer, sier Thunes.