Nyheter:

Mannskap fra KV Heimdal under redningsaksjonen av hvalkalven.

Hvalkalv reddet av Kystvakten

KV Heimdal og Fiskedirektoratet samarbeidet da en hvalkalv hadde viklet seg inn i et garn ved Kvænangen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvalkalven hadde fått tauet rundt sveiva, som er den fremste finnen på knølhvaler. Tauet som er i garnet går fra bunnen og opp til det som heter blåsa. Det er flytemerket som er synlig på overflaten. Tauet hadde viklet seg rundt sveiva, helt inne ved skulderleddet. Da var hvalkalven forankret til garnet, forklarer skipssjef på KV Heimdal Gjøran Rosenvinge.

– Hvem oppdaget at hvalkalven hadde viklet seg inn i et garn?

– Det var de som eide garnet som meldte det inn. De tok kontakt på VHF.

Jevnlig trening

KV Heimdal var i området da de ble kontaktet av eierne av garnet. Hendelsen fant sted i Kvænangen, rett ved øya Spildra i Nord-Troms.

– Kystvakta har jevnlig trening på løse oppdrag som dette. I tillegg har vi noen ansatte som er på eget hvalbergingskurs sammen med Fiskeridirektoratet. Om bord har vi to ansatte som har vært på dette kurset, men denne gangen var de begge borte på andre ting, forklarer skipssjefen.

Fått med deg denne? Pakket inn ALT i julegavepapir

KV Heimdal var med på å redde en hvalkalv i Kvænangen.

Sikkerhet

– Vi har noen verktøy som vi bruker for å skjære løs tauet. Det er litt av dette hvalbergingskurset går ut på. Hvordan tilnærme seg hvalen på en sikker måte. Det er mye krefter. Hvis hvalen syns det er ugreit så kan den klare å velte en slik lettbåt som vi bruker, sier Rosenvinge.

– I tillegg er det en del folk om bord i lettbåten. Noen har fokus på å få skåret løs tauet rundt hvalen, en kjører båten også er det noen som følger med på hva som skjer rundt oss.

Det er vanlig at moren passer på kalven og er rundt. Under aksjonen var moren til hvalkalven ganske hissig. Hun likte ikke at mannskapet kom så nær kalven. Kalven som satt fast var også litt urolig til å begynne med.

– Det var vår tredje aksjon vår denne sesongen. den første var i våres.

– Er det noen spesiell årsak til at dette skjer?

– Hvaler svømmer jo rundt, og så står tauene i garnet fra bunn til toppen. I tillegg er det masse sild i fjorden. Hvalen er inne fjorden for å spise sild der man fisker torsk og sei i garn. Det er sjelden problemer med de som fisker sild siden de bruker snurpenot, forklarer Rosenvinge.

Les også: Vil vurdere ny fartøysklasse for kystvakt og støttefartøyer

Her svømmer hvalkavlen og moren etter redningsaksjonen.
Powered by Labrador CMS