Nyheter

BESKYLDT: Kystvakten anklages for å i nesten 40 år ha dekket over seksuelle overgrep og ikke fulgt opp ofrene på en forsvarlig måte.

USAs kystvaktakademi anklages for å ha dekket over overgrep

Tidligere studenter ved et militærakademi hos USAs kystvakt anklager akademiet for å ha tillatt seksuelle overgrep og ber om 130 millioner dollar i oppreisning.

Publisert

Tolv kvinner og én mann anklager militærakademiet i Connecticut for å ha latt overgripere slippe unna ustraffet i nesten 40 år og for ikke å beskytte ofre, opplyser deres advokat Christine Dunn.

De 13 ber om ti millioner dollar hver, tilsvarende nesten 107 millioner kroner.

Kystvakten har vært presset det siste året etter medieoppslag der det ble hevdet at de har dekket over overgrep.

I tillegg konkluderte en underkomité i Senatet med at ofre ble påført skam og at gjerningspersonene ikke ble konfrontert med det de angivelig hadde gjort.

Christine Dunn, én av advokatene til de 13 tidligere studentene, sier til nettstedet Stars and stripes at dette bare er «toppen av isberget».

– Vi vet at det er mange kvinner og menn som ble utsatt for seksuelle overgrep ved Kystvaktakademiet som aldri har fått rettferdighet, sier hun til nettstedet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De 13 omtaler overgrep som skal ha funnet sted fra midten av 1980-tallet og fram til i dag.

Én av kvinnene som går til sak skriver i klagen sin at en mannlig student klatret naken opp i sengen hennes mens hun sov og begynte å voldta henne.

Hun skriver at hun slåss tilbake, men at han ikke stoppet før hun sa at hun ikke gikk på prevensjon. Deretter skal skal mannen ha fortsatt med seksuelle handlinger ved siden av henne, skriver hun.

– Jeg hadde sett andre kvinner bli utskrevet mens overfallsmannen deres fikk fortsette tjenesten. Jeg ønsket å bli offiser og utdanne meg, så jeg anmeldte ikke, skriver kvinnen i klagen.

Admiral Linda L. Fagan, Commandant of the Coast Guard, salutes as she is called on stage during a celebration of the construction of the Coast Guard Museum in New London, Conn., Aug. 19, 2022. The Coast Guard Museum will showcase the history of the United States Coast Guard. (U. S. Coast Guard photo by Petty Officer 1st Class Brandon Giles)
SVIKTET: Sjef for USAs kystvakt, Linda Fagan, erkjenner at de har sviktet i å gjøre Kystvaktakademiet trygt.

Kystvakten kan ikke kommentere anklagene, opplyser en talsperson til Reuters.

Vedkommende sier videre at kystvakten er forpliktet til å beskytte sine ansatte, og at det settes «betydelige ressurser» inn i å styrke arbeidet med å forhindre overgrep, støtte ofre og holde gjerningspersoner ansvarlige.

Underkomiteen hadde høring om saken i august i fjor. I rapporten, som kom i august i år, heter det at kystvaktens kultur med skam gjorde at ofre ikke turte å stå fram, at man ikke gjorde nok med gjerningspersoner og at ofrene ikke fikk tilstrekkelig helsehjelp.

Kystvaktens sjef Linda Fagan sa til underkomiteen at man iblant hadde «sviktet i å skape en kultur som er trygg for alle».

Ingen ledere i USAs kystvakt har fått noen form for refs enda.

Powered by Labrador CMS