Nyheter
8,4 prosent av Afghanistan-veteraner har sinneproblemer
Problematisk sinne og søvnproblemer er de mest utbredte utfordringene blant veteraner som tjenestegjorde i Afghanistan, viser ny undersøkelse fra Forsvaret.
Forsvaret har gjennomført en ny undersøkelse blant veteraner som har tjenestegjort i Afghanistan.
Der kommer det frem at 8,4 prosent har utfordringer med problematisk sinne. Det er dermed det største enkeltstående psykiske helseproblemet blant veteranene.
– Problematisk sinne kan defineres som at sinne framtrer så hyppig, intenst og lenge (når man først blir sint) at det i betydelig grad forstyrrer funksjon, sosialt liv og livskvalitet hos den som rammes, forklarer hovedforfatter og orlogskaptein Andreas Nordstrand i pressemeldingen fra Forsvaret.
Til tross for at det er en relativt stor andel, er det lavt sammenlignet med andre land, ifølge Nordstrand.
Den nest mest utbredte utfordringen er søvnløshet, som 5,1 prosent lider av.
Rundt 9200 norske soldatar har tjenestegjort i Afghanistan mellom 2001 og 2021. 68 prosent av de spurte har svart.
Ifølge undersøkelsen har veteranene med problematisk sinne som regel også andre psykiske helseproblemer. Det er også tett forbundet med å føle skam og skyld knyttet til opplevelser i Afghanistan, samt kroniske smerteplager.
Forskerne, som kommer fra Forsvarets sanitet, US Army, samt universitetene UiO, NTNU, Northern Arizona University og University of Melbourne, har funnet ut at de som sluttet helt i Forsvaret etter utenlandsoppholdet har mye større risiko for å utvikle sinneproblemer.
Forsvaret vil samarbeide videre med sivile helsetjenester for å øke kompetansen rundt veteraners sinneproblemer.
– Dette er helt ny kunnskap om Forsvarets veteraner, og det er gjort få lignende studier internasjonalt. Nå vil Forsvaret vurdere hvordan dette skal tas med i videre veteranarbeidet. Samtidig ser en i videre forskning som pågår nå, at veteranarbeid som allerede pågår, ser ut til å ha effekt mot sinneproblematikk, sier Nordstrand.