Nyheter:
SEMINAR: I dag starter det årlige seminaret til Militært kvinnelig nettverk. I år blir seminaret avholdt i Istindportalen i Bardufoss.
Nettverket samles etter turbulent debatt
De siste ukene har debatten om kvinner i Forsvaret og ledelse gått høyt og lavt. I dag møtes Militært kvinnelig nettverk til sitt årlige seminar.
I dag og i morgen er duket for det årlige seminaret til Militært kvinnelig nettverk. I år blir seminaret avholdt i Istindportalen i Bardufoss.
De siste ukene har debatten gått friskt gjennom kronikker i blant annet Forsvarets forum om likestillingspolitikken og kvinnesatsingen til Forsvaret, samt om kvinner blir særbehandlet i ansettelsesprosesser.
Har du fått meg deg disse debattinnleggene:
– Har vårt strev etter flere kvinner i Forsvaret gått for langt?
– Man må slutte å tro at en kvinne slår en mann på målstreken kun fordi hun er kvinne
Rett person på rett plass
Kjønnsdebatt
Miriam Weierud, som er leder i Militært kvinnelig nettverk, tror ikke denne debatten vil prege ukas seminar, blant annet fordi seminaret ikke har lagt opp til noen paneldebatter. Men Weierud vil ikke utelukke at kjønnsdebatten kan bli det deltakerne på seminaret vil diskutere i pauser og under middagen.
I alle fall har debatten på Facebook-gruppen «Kvinner i Forsvaret» hatt et kraftig oppsving den siste tiden på grunn av dette temaet. De har delt flere av debattinnleggene som er lagt ut og det har ført til at veldige mange flere er inne og kommenterer i gruppen.
– Det er mange som ønsker å si noe rundt denne problematikken. Det er tydelig at saken skaper engasjement og at det er et motsetningsforhold der ute, sier Geirhild Snildal Engen, som er administrator i Facebook-gruppen.
Hun startet gruppen, som er lukket, da hun for noen år siden var leder i gruppen Nettverk for kvinnelig befal i Oslo. Nå er hun ute av det styret, men drifter fortsatt Facebook-gruppen som har rundt 600 medlemmer.
– Debatten på siden er stort sett saklig og god. Det kan glippe litt av og til når debatten blir litt opphetet. Men jeg synes det er viktig at vi har en slik debattarena, sier Snildal Engen, som også skal delta på seminaret til Militært kvinnelig nettverk.
– Jeg tror nok debatten som har vært vil bli snakket om, selv om erfaringsmessig går det meste av praten i pausene til å diskutere det som nettopp var foredrag om, eller rett og slett å snakke med kjente man ikke har sett på en stund, sier hun.
Tar to nye år som leder
Seminaret avsluttes med årsmøte hvor Weierud stiller til gjenvalg som leder.
– Det handler om at jeg synes arbeidet vi gjør i Militært kvinnelig nettverk er viktig. Det gir meg muligheten til å påvirke for å få flere kvinner til å velge en livslang karriere i Forsvaret, sier Weierud til Forsvarets forum.
Militært kvinnelig nettverk (MKN) er et formalisert kontaktnett for kvinnelige offiserer, befal, kvinnelige elever ved Forsvarets befalsskoler og kvinnelig reservebefal. Nettverket har som formål å skape et nettverk som styrker Forsvaret og den enkelte ved at kvinnelig befal, befalselever og vervede skaper et sterkere samhold og utveksler erfaringer.
Weierud mener MKN så absolutt har livets rett og gir kvinner i Forsvaret et nyttig nettverk på tvers av alder, grad og forsvarsgren.
– Jeg tror det er bra på sikt å ha et slikt nettverk. I dag består Forsvaret av 88 prosent menn. Forsvaret er flink til å rekruttere flere kvinner, men vi mener man kan bli bedre til å beholde dem. Vi synes for eksempel at i dag har ikke linjeledere god nok kunnskap på fødselspermisjoner og lignede. Dessuten jobber vi aktivt med forebygging og redusering av seksuell trakassering i Forsvaret, sier Weireud.
Programmet
Det er et omfattende program i årets seminar i Militært kvinnelig nettverk. To dager er satt av til flere foredragsholdere. Egentlig skulle forsvarsminister Frank Bakke-Jensen åpne seminaret, men ifølge Weierud måtte Bakke-Jensen avlyse fordi han må jobbe med Langtidsplanen for forsvarssektoren.
– Det er to dager med militært faglig tema, knyttet opp mot kjønn. Årets hovedtema er «resiliens», som handler om å være mentalt motstandsdyktig og forberedt i situasjoner som krever mye av deg. Og at man kommer seg raskt etter krevende situasjoner, forklarer Weierud.
Derfor har de blant annet hentet kommandør Ronny Kristoffersen, sjef KNM Harald Hårfagre, til å holde foredrag. Den tidligere kystjegeren ble såret i strid under oppdrag i Afghanistan. Rune Wenneberg, sersjantmajor i Hæren, skal snakke om behovet for resiliens i operasjoner.
Sprek avslutning
MKN har også fått Trine Dalen, psykolog og orlogskaptein i Forsvarets sanitet, til seminaret for å knytte resiliens opp mot kjønn. Fredag har de mer fokus mot rollemodellen.
– Da kommer kommandør Gro Thrane Øen for å fortelle om oppstarten av Forsvarets befalsskole og motstanden hun opplevde rundt det. Øen er et forbilde og det er også generalmajor Kristin Lund, som også skal holde foredrag. Lund er for øvrig æresmedlem i Militært kvinnelig nettverk, sier Weierud, om noe av programmet for de to dagene.
Det hele avsluttes med et foredrag om mental trening og en treningsøkt med crossfit-utøver og verdens nest sprekeste kvinne Kristin Holte, sammen med militær mentaltrener og OR-8, Christian Ytterbøl.