Nyheter

KURSK: Et hus i byen Sudzha i Kurs-regionen, som angivelig skal være ødelagt som følge av ukrainske angrep inne i Russland den 6. august. Bildet er del på guvernøren i Kursk Alexei Smirnov sin kanal på Telegram.

Ukraina tause om angrep på russisk side av grensen

Russlands president Vladimir Putin hevder at Ukraina står bak en «stor provokasjon» i den russiske Kursk-regionen.

Publisert Sist oppdatert

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Russiske myndigheter hevder at flere hundre ukrainske soldater har tatt seg over grensen til Russland, og at det pågår harde kamper i den russiske grenseregionen Kursk. 

Ifølge VG påstår det russiske forsvarsdepartementet at en styrke på rundt 300 ukrainske soldater skal ha krysset grensen med stridsvogner og andre kjøretøy. De sier også at det pågår «harde kamper». 

Reuters skriver at Russland skal ha sendt soldater fra reserviststyrken til grensen for å stanse ukrainerne. 

– Fienden forsøkte i dag på nytt å ta seg inn i Kursk-regionen. Artilleriild, flyangrep og droneangrep er blitt rettet mot fienden, het det i uttalelsen fra Moskva.

Ifølge uttalelsen er minst 260 ukrainske soldater drept og 50 stridsvogner ødelagt i kampene.

Taus Zelenzkyj

Dersom opplysningene stemmer, er dette et viktig gjennombrudd for Ukraina. Det sier seniorforsker ved det danske institutt for internasjonale studier (DIIS) Flemming Splidsboel Hansen til VG.

President Volodymyr Zelenskyj nevnte ikke angrepet i sin daglige videotale onsdag kveld, men oppfordret landets militære til å fortsette å presse og svekke de russiske styrkene.

– Det er viktig å fortsette å ødelegge fienden så effektivt og standhaftig som våre soldater klarer for å bidra til å forsvare landet, sa Zelenskyj.

Så langt ser Ukrainas militære ut til å ha valgt en strategi med fullstendig taushet om hva som skjer i den russiske Kursk-regionen.

Lurer på hva hensikten er

Onsdag forsøkte å USA å få opplysninger fra Ukraina om offensiven som tilsynelatende pågår og for å finne ut hva landet ønsker å oppnå.

– Vi kommer til å ta kontakt med det ukrainske militæret for å få vite mer om hensiktene deres, sa talsperson Karine Jean-Pierre onsdag. Hun sier USA ikke hadde forhåndskjennskap til angrepet over grensa.

Jean-Pierre legger til at USA støtter fornuftige handlinger fra ukrainsk hold for å stanse russiske angrep. I mai ga president Joe Biden Ukraina grønt lys til å bruke våpen levert fra USA til å angripe mål på russiske side for å stanse fremrykkingen mot Kharkiv.

I en separat uttalelse har sikkerhetsrådgiver John Kirby i Det hvite hus sagt at «ingenting er forandret» når det gjelder USAs politikk om å fraråde omfattende angrep på russisk territorium.

Unntakstilstand

Dersom de russiske beskrivelsene av angrepet mot Kursk-regionen stemmer, dreier det seg om det største ukrainske bakkeangrepet i Russland i den over to år lange krigen.

Kursk-guvernør Aleksej Smirnov sa onsdag at rundt 200 mennesker var evakuert fra grenseområdet, mens tusenvis av andre hadde flyktet på egen hånd. Senere på dagen innførte guvernøren unntakstilstand i regionen.

Han har også oppfordret folk til å komme seg i sikkerhet og til å gi blod.

Ifølge Smirnov har området de siste to dagene blitt utsatt for artilleriangrep, og et stort antall ukrainske soldater og stridsvogner skal ha krysset grensa.

Slått tilbake

Ifølge Russlands forsvarssjef Valerij Gerasimov har nærmere 1000 ukrainske soldater forsøkt å innta regionen, men angrepet er slått tilbake.

Gerasimov orienterte onsdag president Vladimir Putin om situasjonen og hevdet da at «fienden var ødelagt» i grenseområdet. Likevel pågikk det tilsynelatende fortsatt kamper onsdag kveld.

– Regimet i Kyiv har innledet nok en større provokasjon, sa Putin onsdag. Han anklager Ukraina for «vilkårlig bombing av sivile» i området.

Russiske militærbloggere beskriver imidlertid situasjonen som mer alvorlig enn den offisielle fremstillingen. Enkelte antyder at Ukraina har åpnet en ny front i krigen. Noen foreslår også at Ukraina kan ha planer om å rykke fram mot atomkraftverket i Kursk, som ligger rundt 6 mil fra den ukrainske grensa.

Den russiske nasjonalgarden opplyser at den har trappet opp beskyttelsen av atomkraftverket onsdag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Evakuering

Ukrainske myndigheter opplyste onsdag ettermiddag at tusenvis av mennesker er evakuert fra ukrainsk side av grensa, men uten å bekrefte opplysningene om at det pågår en ukrainsk offensiv der.

– Jeg har akkurat undertegnet en ordre om obligatorisk evakuering av 23 bosetninger fra fem samfunn i Sumy-distriktet, opplyser guvernøren i regionen, Volodymyr Artjukh.

Ifølge ham dreier det seg om rundt 6000 mennesker, blant dem 425 barn.

Powered by Labrador CMS