Nyheter

DØMT: Den europeiske menneskerettsdomstolens konkluderer med at Russland har begått en rekke brudd på menneskerettighetene på Krym-halvøya siden annekteringen i 2014.

EMD: Russland har begått menneskerettsbrudd

Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) fastslår at Russland har begått mange menneskerettsbrudd på Krym-halvøya siden landet okkuperte den i 2014.

Publisert

Ukrainas regjering mente at Russland har stått bak omfattende menneskerettsbrudd siden russerne okkuperte og annekterte Krym-halvøya i februar 2014 og tok saken til retten.

Tirsdag fikk Ukraina medhold. Domstolen konkluderer med at Russland har brutt Den europeiske menneskerettskonvensjon blant annet når det gjelder retten til liv, forbudet mot umenneskelig og nedverdigende behandling, retten til religiøs frihet samt ytringsfrihet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tirsdagens kjennelse handlet ikke om selve annekteringen, men om handlinger som Russland har begått etterpå.

Russland ble kastet ut av Europarådet i kjølvannet av invasjonen av Ukraina i februar 2022. Det innebærer at landet ikke lenger er omfattet av Den europeiske menneskerettskonvensjon, som danner lovgrunnlaget for Menneskerettsdomstolen i Strasbourg,

Likevel kan domstolen behandle saker som dreier seg om hendelser før Russland ble utestengt. Saken som tirsdagens kjennelse handler om, skjedde i mars 2024.

Russland har tidligere avvist anklager om at de har begått menneskerettsbrudd og at de undertrykker politiske motstandere på den annekterte, ukrainske halvøya.

Powered by Labrador CMS