Meninger
– Må ikke havne på det åpne markedet
Det vil være et solid flertall på Stortinget som ønsker å finne en annen løsning for Gamle krigsskolen, skriver Oddmund Hammerstad.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Tirsdag 6. oktober var det trontaledebatt i Stortinget. Et forslag fra representanten Jonas Gahr Støre om å gi regjeringen fullmakt til å avhende Den gamle krigsskolen i Tollbugata 10 (T-10) i kvadraturen i Oslo til stiftelsen Den Gamle Krigsskole, til underpris eller som gave, ble avvist med knapt flertall. Det var som om jeg kunne høre det stønn av oppgitthet som gikk gjennom den store krets av personer som har engasjert seg for å hindre at eiendommen blir solgt på det åpne marked, da dette ble kjent.
Les også: – Nok et dårlig tegn i tiden
Her var det opposisjonen som ville påføre regjeringen et litt ydmykende nederlag...
Jeg har litt fartstid i politikken, både i regjeringsapparat og på Løvebakken, og synes jeg ser en tegning her som jeg gjenkjenner. Her var det opposisjonen som ville påføre regjeringen et litt ydmykende nederlag – særlig forsvarsminister Bakke-Jensen, selvsagt – som et svingslag i bokseringen før kampen egentlig har startet. Drakampen kommer nemlig når statsbudsjettet skal behandles i respektive komitéer, og når det skal legges penger på forslagene. Dette prøvde opposisjonspartiene som støttet Støres forslag å unngå.
Demonstrativt
Å fremsette et forslag av denne typen i en trontaledebatt er nærmest å anse som demonstrativt, og slike forslag blir erfaringsmessig for det meste avvist. De kommer da egentlig i kategorien politisk taktikkeri.
Les også: – Vår arv og vårt ansvar
Men det gode i denne sammenheng er jo at de partier som stemte for forslaget har vist kortene sine i saken. Jeg har ingen sympati med forsvarsministeren i denne sammenheng; han har malt seg inn i et hjørne, og nå har han tatt med seg hele regjeringen inn i dette hjørnet.
Det er vanskelig å desavuere en statsråd som står på sitt, selv om flere i regjeringen sikkert tenker mørke tanker om sin kollega i Forsvarsdepartementet i denne saken.
Støtte på Stortinget
Med de signaler vi har, som har hatt kontakt inn mot Stortingets utenriks- og forsvarskomité, er det grunn til å tro at det nå vil finne sted en grundig og konstruktiv prosess som leder til at det i tilknytning til forsvarsbudsjettet for 2021 gis rom for en løsning som sikrer at T-10 ikke havner på det åpne marked, en løsning som vil ha et solid flertall bak seg i Stortinget.