Nyheter

UKRAINSK STATSADVOKAT: Den ukrainske statsadvokaten Iryna Venediktova sammen med den tyske utenriksministeren Annalena Baerbock står nær en massegrav i Butsja. Bildet er tatt 10.mai 2022.
UKRAINSK STATSADVOKAT: Den ukrainske statsadvokaten Iryna Venediktova sammen med den tyske utenriksministeren Annalena Baerbock står nær en massegrav i Butsja. Bildet er tatt 10.mai 2022.

Ukraina stiller russisk soldat for retten

En russisk soldat som skal ha drept en ubevæpnet 62 år gammel mann i Sumy-regionen i Ukraina, vil stilles for retten, kunngjorde ukrainske myndigheter torsdag.

Publisert

Mannen er den første som stilles for retten for krigsforbrytelser i Ukraina siden Russland invaderte 24. februar.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: Zelenskyj: Ukraina har tatt tilbake landsbyer

Riksadvokat Iryna Venediktova sier at det er tatt ut tiltale mot en 21 år gammel befal som tilhører en stridsvognbataljon fra Moskva-regionen. 21-åringen skal ifølge påtalemyndigheten ha drept den 62 år gamle mannen 28. februar, da han syklet langs veikanten i landsbyen Tsjupatsjivka nordøst i Ukraina.

Angivelig skal soldaten ha skutt 62-åringen ut fra et bilvindu. Han risikerer opptil 15 års fengsel, ifølge Venediktova, som ikke sa noe om når rettssaken starter.

Hennes kontor har tidligere sagt at det etterforsker mer enn 10.700 angivelige krigsforbrytelser begått av russiske soldater, og at mer enn 600 mistenkte er identifisert.

Mange av de angivelige overgrepene kom fram i lyset i april etter at de russiske styrkene ga opp forsøket på å kapre Kyiv, og trakk seg ut av de omkringliggende områdene.

I forstaden Butsja ble det blant annet avdekket massegraver, og lik lå strødd i gatene. Innbyggere har fortalt om angivelige drap, voldtekter, tortur og lemlesting.

Russland har avvist alle påstandene om krigsforbrytelser.

Powered by Labrador CMS