Nyheter

BOMBING I ODESA: Røyk stiger opp i lufta etter bombing i Odessa i Ukraina. Bildet ble tatt lørdag 16.juli.

Nye russiske angrep mot byer rundt Odesa

Russiske krysserraketter traff tidlig tirsdag flere landsbyer i nærheten av havnebyen Odesa i Ukraina. Dette er noen av de viktigste hendelsene knyttet til krigen i Ukraina det siste døgnet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Russiske styrker skal ha avfyrt sju krysserraketter mot Odesa-regionen. Det russiske forsvarsdepartementet hevder angrepet på landsbyen Bilenke hadde et legitimt militært mål, og «at det ødela depoter med ammunisjon og våpen levert av USA og europeiske land».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dette bestrides av en lokal ukrainsk tjenestemann, som sier minst seks personer ble såret i angrepet.

Les også: Zelenskyj ber Trudeau overholde sanksjoner

– Disse angrepene mot fredelige sivile har ett formål, og det er å spre frykt blant lokalbefolkningen og hos myndighetene, sa en talsperson for myndighetene i Odesa-regionen til ukrainsk TV.

Det russiske militæret har de siste ukene rettet flere angrep mot Odesa og andre deler av Sør-Ukraina. Dette er områder der russiske styrker hadde framgang tidlig i krigen, men der ukrainske styrker ser ut til å planlegge motangrep for å vinne tilbake okkuperte områder.

I mellomtiden kjemper ukrainske styrker på bakken i det østlige Ukraina for å ikke miste enda mer territorium til russiske styrker.

Ukraina varsler angrep mot mål på Krim

Ukraina forbereder angrep mot den russiske Svartehavsflåten på Krim-halvøya, ifølge en representant for den ukrainske regjeringen.

Russland annekterte den ukrainske halvøya i 2014. Siden har havner på Krim blitt baser for den russiske marinen.

– Vi er i ferd med å motta kapasiteter til å angripe fartøy. Før eller siden vil flåten bli angrepet, sier Ukrainas viseforsvarsminister Volodymyr Havrylov til The Times under et besøk i London.

– Russland må forlate Krim hvis de ønsker å overleve som land, fortsetter han.

Viseforsvarsministeren sier gjenerobringen av Slangeøya, som ble overtatt av Russland tidlig i invasjonen i februar, var et første skritt.

Les også: Kulturkrigen i Ukraina

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov sier at Havrylovs uttalelser viser hvorfor den russiske «spesialoperasjonen» i Ukraina er nødvendig.

Russiske styrker fortsetter å rykke fram i Donbas

Russiske styrker har gjort ytterligere fremskritt i Donbas-regionen øst i Ukraina, ifølge den ukrainske generalstaben.

DONBAS: Russiske kjøretøy kjører på en motorvei i et område kontrollert av russisk-støttede separatiststyrker i Donbas- regionen. Bildet ble tatt 16. april 2022.

De russiske styrkene har utført flere angrep mot byer og landsbyer tirsdag, blant annet i Slavjansk og Pokrovsk, heter det i en oppdatering fra den ukrainske generalstaben tirsdag kveld.

Pokrovsk ligger ti kilometer øst for det viktige transportknutepunktet Bakhmut i Donetsk fylke. Forsvarslinjen mellom Siversk, Soledar og Bakhmut er den siste som beskytter de ukrainsk-kontrollerte byene Slavjansk og Kramatorsk.

Ifølge lokale myndigheter skal et angrep i Kramatorsk ført til at én person ble drept tirsdag, skriver AFP.

Powered by Labrador CMS