Nyheter

TALE: Russland president Vladimir Putin under kransenedleggelsen på den ukjente soldats grav i Moskva under mandagens markeringen av 77-årsdagen for slutten på annen verdenskrig.

Ekspert: Putin snakker ikke lenger om av-nazifisering av Ukraina

Vladimir Putin sier ikke lenger at Ukraina skal av-nazifiseres, men at det pågår en kamp mot Nato og Vesten, påpeker Russland-ekspert Julie Wilhelmsen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nupi-forskeren mener at Putin i sin tale på seiersdagen signaliserte at de russiske målene i Ukraina nå er mer begrenset enn hva de var da invasjonen startet for to og en halv måned siden.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

— Putin sa at dette handler om våre folk, russerne i Donbas-regionen, og våre områder. Det er en nedtoning etter at Russland mislyktes med regimeskiftet i Kyiv. Han har gjort et skifte og gått bort fra retorikken om at Ukraina er et nazistisk land som må de-nazifiseres, sier Wilhelmsen til NTB.

— Global krig

Hun merket seg også at Putin snakket om slutten på annen verdenskrig som slutten på en global krig, ikke en seier over nazismen.

FORSKER: Vladimir Putin har endret sin retorikk om Ukraina-krigen, ifølge seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi).

— Han vendte det hele om til å si at det som skjer i dag, kan bli en global krig, at kampen står mot Vesten, og at USA siden 1991 har ansett seg selv som et overlegent land, sier Wilhelmsen. 1991 var året da Sovjetunionen gikk i oppløsning.

Som en kontrast til dette framstilte han Russland som et land som respekterer alle kulturer, og som også har multietniske militære styrker.

Også endring i Vesten

Ifølge Wilhelmsen blander Putin tingene sammen ved å trekke en rett linje fra annen verdenskrig til det han nå framstiller som er en ny global krig. Hun mener også det er illevarslende at han sier at dette er en kamp der Russland er nødt til å forsvare seg mot Nato og Vesten.

Les også: Stor uro i Ukraina for Putins utspill på den russiske seiersdagen

Samtidig peker hun på at den russiske retorikken har endret seg samtidig som det har skjedd en endring på vestlig side. USAs forsvarsminister Lloyd Austin er blant dem som den siste tiden har sagt i klartekst at han håper krigen vil svekke Russland. Dette skjer samtidig som Vesten har trappet militærstøtten til Ukraina kraftig opp, også når det gjelder tunge våpen.

Omdreiningen i den russiske retorikken kom ifølge Wilhelmsen like etter at Austin og USAs utenriksminister Antony Blinken besøkte Kyiv 25. april. Dagen etter møttes 40 land på en amerikansk base i Tyskland for å samordne militærhjelpen til Ukraina.

Ingen kompromisser i sikte

Selv om Putin har tonet ned de russiske målene i Ukraina, ser ikke Nupi-forskeren noen bedre grobunn for forhandlinger ettersom Ukraina neppe er innstilt på å inngå kompromisser om Donbas-området. Militærhjelpen fra Vesten har tvert imot gitt landet en sterkere tro på at det er mulig å gjenerobre områdene i øst som prorussiske separatister har kontrollert siden 2014.

Les også: Russland mener Polen kan bli en trussel

Wilhelmsen peker også på at Putins retorikk kan være et forsøk på å legitimere krigen på en måte som har mer gjenklang i den russiske befolkningen. Påstanden om at ukrainerne er nazister, har ikke vært spesiell effektiv ettersom mange russere kjenner Ukraina godt og har familie der.

Powered by Labrador CMS