Nyheter

MÅ SONE: 54-årige Aleksej Moskaljov skal utleveres fra Belarus tilbake til hjemlandet. Her fotografert i en rettssal i Yefremov, Tula regionen, sør for Moskva 27. mars 2023.

Russisk alenefar må sone to år i fengsel etter at datteren hans tegnet antikrigstegning

Aleksej Moskaljov må sone fengselstraff etter at hans 13-årige datter tegnet en antikrigstegning på skolen. Nå utleveres han fra Belarus til Russland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens den 13 år gamle datteren ble sendt på barnehjem, ble 54 år gamle Moskaljov pågrepet i hjemlandet og deretter dømt for å ha satt den russiske hæren i vanære. Dette ble forbudt kort tid etter invasjonen av Ukraina for et drøyt år siden. Moskaljov avviser anklagen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han rømte fra husarrest rett før straffeutmålingen i saken og tok seg til Belarus. Det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti siterer en belarusisk tjenestemann som sier Moskaljov utleveres til hjemlandet. Der venter en dom på to års fengsel.

Streng lov

Russland har den siste tiden slått hardt ned på russiske enkeltpersoner og aktivistgrupper som kritiserer krigen i Ukraina.

Det arabiske mediehuset Al-Jazeera skriver at nesten 500 personer har blitt tiltalt, fengslet eller straffet for å ha ytret kritikk mot den russiske regjeringen eller krigen.

Siden invasjonen startet har, i følge det uavhengige russiske menneskerettighets- og medieprosjektet OVD-Info, minst 482 personer blitt siktet i henhold til Russlands nye sensurlov og rundt 136 personer har blitt sendt i fengsel.

Forræderi

I april ble den russiske journalisten og regime-kritikeren Vladimir Kara-Murza pågrepet, tiltalt for forræderi, melder NRK via Reuters. Han ble pågrepet i april og anklages for og blant annet ha holdt taler i flere vestlige land og spredt falsk informasjon om «militæroperasjonen» i Ukraina.

Russisk påtalemyndigheter ber om 25 års fengsel for Kara-Murza, som avviser all skyld.

Powered by Labrador CMS