Nyheter

RAKETTER: Utskytere til Iskander-kortdistansemissiler kjører over Den røde plass i Moskva i forbindelse med en parade i mai 2019. Iskander-missiler ble i 2016 uplassert i Kaliningrad.

Nato øyner håp om rakettdialog i rådsmøte med Russland

Nato har lave forventninger til onsdagens møte i Nato-Russland-rådet. Til gjengjeld håper de at Russland kan snakke om å trekke raketter ut fra Kaliningrad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Møtet er et av flere treffpunkter Nato og Russland har avtalt i begynnelsen av året for å senke spenningsnivået i Ukraina-konflikten, der Nato frykter en russisk invasjon av landet. Russland anklager på sin side Nato for provoserende militær aktivitet, blant annet i Svartehavet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Begge parter har foreløpig holdt seg til sine hovedbudskap i samtalene.

– Det er en mulighet for dialog i et kritisk øyeblikk for europeisk sikkerhet. Når spenningsnivået er høyt er det enda viktigere enn vanlig at vi setter oss ned ved samme bord og snakker om hverandres bekymringer, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg da møtet begynte.

Natos viktigste budskap har vært at alliansen ikke kommer til å inngå noe kompromiss om sine kjerneprinsipper. Det betyr blant annet at de ikke kan gå med på Russlands krav om at Ukraina aldri skal få sitt oppfylt sitt ønske om medlemskap i Nato. Russlands ønske om at Nato skal bygge ned sin infrastruktur i Øst-Europa er heller ikke aktuelt å innfri for Nato.

Rakettdiplomati

Nato-Russland-rådet har ikke møttes siden juli 2019, og i Nato-kretser skal det ikke være forventet at møtet vil føre til mye. Likevel er det etter det NTB kjenner til områder der diplomatene ser for seg at man kan føre reell dialog.

I oktober 2016 utplasserte Russland kryssermissiler av typen Iskander i enklaven Kaliningrad, som ligger klemt inn mellom Østersjøen, Polen og Litauen. Med en rekkevidde på om lag 500 kilometer kan Iskander-rakettene nå fram til nesten hele Polen, Baltikum og det sørlige Sverige med enten konvensjonelle stridshoder eller atomstridshoder. Missilene har vært en verkebyll for Natos forhold til Russland siden 2016, sammen med mellomdistanseraketter av typen SSC-8 som er utplassert vest i Russland.

Det er denne verkebyllen Nato nå er interessert i å diskutere med Russland. Russerne er på sin side bekymret for Nato-missiler nær sine egne grenser. USA har allerede tatt opp tematikken i sine samtaler med Russland i Genève mandag, og gjort det klart at de er villige tila å diskutere plasseringen av enkelte missilsystemer i Europa, uttalte viseutenriksminister Wendy R. Sherman i sin pressebrifing mandag.

Les også: USA forsikrer at europeiske land ikke vil bli holdt utenfor

Les også: Ukrainas president ber om nytt toppmøte for å få slutt på konflikten i landet

Sherman uttalte også tydelig at det ikke er aktuelt å ha videre samtaler om krisen uten at Europa og Ukraina er med.

Åpenhet

I tillegg håper Nato-diplomatene at man kan få til diskusjon om tiltak for å øke åpenheten mellom partene. De håper at samtalen kan gå i retning av mer åpenhet rundt øvelser og utplassering av styrker nær grensa. Slik kan man redusere risikoen for misforståelser og farlige situasjoner, særlig i luftrommet og til havs. Det skal ikke være aktuelt med formelle forhandlinger før Russland reduserer spenningen ved grensa til Ukraina.

USA har allerede gjennomført sine egne samtaler på høyt nivå med Russland i Genève. De fant sted mandag, da viseutenriksminister Wendy R. Sherman og hennes russiske motpart Sergej Rjabkov snakket sammen i nesten åtte timer.

– Hvis det er vilje til samtale, åpner det seg mange muligheter for å gå inn på både missiler, tillit, konfliktreduserende tiltak og håndtering av kort varslingstid. Jeg mener det er grunn til å håpe at det er en vilje der, og at noen av Russlands hensyn kan ivaretas gjennom denne typen diskusjoner, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB

Ber om toppmøte

I tillegg skal Ukraina være tema når Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) holder møte torsdag. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har bedt om et nytt toppmøte med Frankrike, Tyskland og Russland.

Russland har på sin side uttrykt at samtalene med USA ga lite grunn til optimisme, men russiske representanter har uttalt at de avventer videre samtaler denne uka.

– Vi har fortsatt flere møter foran oss, som vil la oss få en tydeligere forståelse av hvordan situasjonen er opp mot USA, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov tirsdag.

Peskov uttalte også tirsdag at samtalene så langt har vært en «positiv» start på fortsatt dialog.

Powered by Labrador CMS