Nyheter

MØTE: Den amerikanske viseutenriksministeren Wendy Sherman. Mandag møtte hun med den russiske viseutenriksministeren Sergei Ryabkov.
MØTE: Den amerikanske viseutenriksministeren Wendy Sherman. Mandag møtte hun med den russiske viseutenriksministeren Sergei Ryabkov.

USA forsikrer at europeiske land ikke vil bli holdt utenfor

Verken Ukraina eller europeiske land vil bli holdt utenfor i USAs forhandlinger med Russland, lover viseutenriksminister Wendy Sherman.

Publisert

Sherman diskuterte mandag den spente situasjonen på grensa mellom Russland og Ukraina med sin russiske motpart Sergej Rjabkov, som blant annet krever en vestlig garanti for at Nato ikke utvides ytterligere østover.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tirsdag orienterte Sherman Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og ambassadører i Brussel, og hun forsikret at de ikke vil bli holdt utenfor i de videre samtalene.

USA vil samarbeide med allierte og partnere, kreve at spenningsnivået trappes ned og svare på sikkerhetskrisen som er forårsaket av Russland, tvitret hun etter møtet.

Les også : USA diskuterte raketter og øvelser med Russland.

Beroliget Ukraina

Sherman kom også med beroligende ord til Ukrainas utenriksminister Emine Dzhaparova og lovet at landets allierte ikke vil «fatte beslutninger om Ukraina uten Ukraina».

Ukraina håper på medlemskap i Nato, noe som ifølge flere medlemsland er uaktuelt. Russland krever garantier for at Ukraina aldri blir med i Nato, et krav som også er helt uaktuelt for Nato å gå med på.

Onsdag samles Nato-Russland-rådet for første gang på over to år i Brussel, og torsdag blir Ukraina tema når Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) har møte i Wien.

Les også: Positiv start på samtalene med USA, ifølge Russland.

Vil ha toppmøte

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj ber i tillegg om et toppmøte med Frankrike, Tyskland og Russland for å finne en løsning på konflikten i landet.

– Det er på tide å komme til en realistisk enighet om en slutt på konflikten, og vi er klare til å ta de nødvendige avgjørelsene under et nytt toppmøte for lederne av de fire landene, sa han tirsdag.

Møtet mellom Russland og USA mandag omtales som «positivt», men de to viseutenriksministrene står langt fra hverandre i spørsmålet om Ukraina og Natos mulige utvidelse østover. Les mer her!

Powered by Labrador CMS