Nyheter
MITROVICA: Kosoviske sikkerhetsstyrker i byen Mitrovica ved grensen til Serbia 31. juli.
Foto: Erkin Keçi, Anadolu Agency,ABACA, NTB
Nato klar til å intervenere i Kosovo
Politiet i Kosovo har stengt to grenseoverganger i nord etter at etniske serbere blokkerte veier, og ukjente skjøt mot politifolk.
Serberne protesterer mot nye regler som skulle innføres mandag, men natt til mandag tvitret statsminister Albin Kurti at de er utsatt i en måned etter oppfordring fra internasjonale partnere.
I en pressemelding sier Nato at alliansen er følger nøye med på situasjonen og er klar til å intervenere, dersom stabiliteten i området trues.
«KFOR opprettholder en synlig og fleksibel tilstedeværelse på bakken og KFOR-sjefen er i kontakt med alle sine hovedsamarbeidspartnere, inkludert representanter fra Kosovs sikkerhetstjenester og det serbiske forsvaret», skriver Nato i pressemeldingen.
Les også: Dekorert norsk eks-soldat er ny forsvarsminister i Kosovo
KFOR er en Nato-ledet internasjonal fredsbevarende styrke med ansvar for å sørge for fred og sikkerhet i Kosovo. Norge deltok i styrken fra 1999 til 2020.
De nye reglene innebærer blant annet at serbere som kommer til Kosovo og har serbiske id-kort, må ha midlertidige kort utstedt i Kosovo, og biler med serbiske skilt må bytte dem ut med Kosovo-skilt innen to måneder.
Statsminister Kurti sier at tiltakene innføres som svar på at Serbia krever det samme av statsborgere fra Kosovo som reiser til Serbia.
Han sier at tiltakene blir utsatt på betingelse av at sperringen av grenseovergangene blir opphevet.
Søndag kveld parkerte hundrevis av serbere lastebiler og andre tunge kjøretøy på veiene til grenseovergangene Jarinje og Brnjak og blokkerte trafikken. Ingen er skadd i uroen.
Les også: – Kosovo-oppdraget var et veiskille for Forsvaret
Spenningen mellom de to landene har ikke vært høyere siden september i fjor da serbere demonstrerte daglig mot kravet om at biler med serbiske skilt måtte bytte dem med Kosovo-skilt i Kosovo, for øvrig samme krav som Serbia stiller til biler fra Kosovo.
EU har sponset samtaler mellom Serbia og Kosovo siden 2011, uten å lykkes med å normalisere forbindelsene. Kosovo er anerkjent av rundt hundre land, men ikke av Serbia.