Nyheter:

VINNER SVENSKENES TILLIT: Forsvarssjef Micael Bydén sammen med soldater i Karlsborg
VINNER SVENSKENES TILLIT: Forsvarssjef Micael Bydén sammen med soldater i Karlsborg

Svenskenes tillit til militæret har økt under pandemien

Försvarsmakten har fått større tillit i den svenske befolkningen enn folkehelsemyndighetene, kongehuset, Røde Kors og Volvo.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Prosentandelen av befolkningen som har stor eller ganske stor tillit til Försvarsmakten har gått opp fra 36 prosent i 2016 til 63 prosent 2021. Det viser det svenske Förtroendebarometeret - tillitsbarometeret, som er en årlig undersøkelse hvor den svenske befolkningens tiltro til institusjoner, partier, medier og selskaper måles.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Økningen i tilliten til forsvaret er unikt sammenlignet med andre myndigheter, sier Johan Orbe i Kantar Sifo, som har gjennomført undersøkelsen, i et intervju på Försvarsmaktens nettsider.

Det svenske Skatteverket og sikkerhetspolitiet Säpo ligger rett foran Försvarsmakten blant myndighetsorganer, men de har på den andre siden alltid ligget høyt.

Det svenske helsevesenet har også gjort et tillitssprang under pandemien, og har fått økt tilliten i befolkningen med 19 prosent.

Synlig sjef

For Försvarsmaktens del kan forklaringene ifølge Orbe være mange: en mer urolig verden, at forsvaret har skiftet fra et internasjonalt til et nasjonalt fokus, men det kan også ha sin grunn i at ansiktet utad er forandret som følge av rekrutteringskampanjene.

– Jeg tror også at folk er blitt mer bevisste på Försvarsmaktens oppgave, ikke minst i å støtte helsevesenet under pandemien og støtten til redningstjenesten ved skogbrannene, sier Orbe.

Han konstaterer også at den nåværende forsvarssjefen har vært ganske synlig i media. Tidligere i mars ble forsvarssjef Micael Bydén kåret til årets sjef av ledelsesmagasinet Chef.

– Organisasjoners ledelse har ofte stor betydning for allmennhetens oppfatning, sier Johan Orbe.

Partisympatier lite viktig

Undersøkelsen viser også at det er en like liten korrelasjon mellom partisympatier og tilliten til det svenske forsvaret, som til for eksempel Ikea og Coop.

På bunnen av listen ligger myndighetsorganer som arbeidsformidlingen, migrasjonsverket og forsikringskassen, som har ansvar for en stor del av det svenske trygdesystemet.

Medieakademins tillitsbarometer har blitt gjennomført årlig siden 1997. Årets undersøkelse omfatter 1206 nettintervjuer med personer 16 år eller eldre.

Powered by Labrador CMS