Nyheter:
Korona tvang fram nye sesjonsrutiner – Forsvaret vil gjøre endringer permanente
På kort varsel måtte store deler av sesjonen snus på hodet. Koronaviruset ble starten på en ny måte å selektere ungdommer inn i førstegangstjenesten på.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Er dere nervøse nå?
– Det er ingenting å bekymre seg for, vi er her for å hjelpe dere til å finne den riktige tjenesten i Forsvaret.
En sesjonsansvarlig ikledd grønn uniform prøver å berolige ungdommene som venter spent på å få informasjon om hva som venter de neste timene. Og ikke minst å vite mer om hva som skal skje etter at de er ferdig med videregående skole og skal starte på et tolv måneder langt opphold i førstegangstjenesten.
På Sverresborg i sentrum av Bergen, like ovenfor Bergenhus festning, skal ti ungdommer få vite hvor de skal avlegge verneplikten. Iført munnbind gjennom hele opplegget skal skoleelevene vise seg frem og danne seg et bilde av hvor de passer inn i Forsvaret.
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Kontakt oss på tips@fofo.no
Telefonintervjuer og lokale ungdommer
Noen ting er annerledes enn før koronaviruset gjorde sin inntreden. Kandidatene gjennomfører ikke fysiske tester. I tillegg er det bare lokale bergensere til stede som en konsekvens av at Bergen har hatt mye smitte de siste ukene.
– Vi gjennomfører sesjonen ganske likt som ellers. Legebesøk, teoretiske tester og samtale med sesjonsoffiser blir gjennomført som normalt. Fysiske tester er det stopp på, men kandidatene er som regel ærlige i egenerklæringen de fyller ut i forkant, så det har gått helt fint uten testene også, sier Janne Larsen, som er sesjonsspesialist i Bergen.
Da de inngripende koronarestriksjonene kom i mars, stengte sesjonen ned noen dager. Etter en uke uten aktivitet ble sesjonene gjenopptatt via telefonen.
– Klart at det ble en overgang fra å ha ungdommene her fysisk til å snakke med dem på telefon. Det er ikke den beste arenaen, men vi snudde oss rundt. Vi ble vant til det også, etterhvert, sier Larsen.
I juni tok sesjonssenteret i Bergen inn igjen kandidater til fysisk selektering. Likevel er det variasjoner i hele landet. I Oslo går nå alt via telefon etter økt spredning av koronavirus den siste perioden.
Store endringer i gang
Sjef i Forsvarets personell- og vernepliktsenter Gunn Elisabeth Håbjørg er også i Bergen. Hun bekrefter at FPVS er i gang med å fornye måten selekteringen skal foregå.
– Vi har satt ned en arbeidsgruppe som skal se på videre digitalisering av seleksjonen til førstegangstjenesten. Nå diskuterer vi konkrete ting som vil endre sesjon fremover.
Ifølge Håbjørg har sesjonsopplegget vært tilnærmet likt de siste ti årene. Nå ser hun og resten av FPVS behovet for en betydelig fornyelse.
– Ungdommer følger med på den teknologiske utviklingen, og det må vi også. Man kan få til mye via en skjerm, men samtidig får man ikke menneskerelasjonen i samme grad. Det er dette vi diskuterer, sier brigaderen.
Starten på fornyelsen startet allerede i mars.
– Korona har gitt oss noen erfaringer rundt telefonsesjon. Man kan si at det har fremskyndet endringene vi kommer til å gjøre.
Håbjørg håper de kan forme selekteringsløpet til hver enkelt person.
– Fra vi sender ut første informasjon til folk er i tjeneste kan det ta opptil to og et halvt år. Noen har behov for tettere oppfølging enn det som tilbys i dag. Vi ser for oss mer kontinuerlig dialog, og at vi tilpasser oss til hvert individ. Noen vet hva de vil, mens andre kan lite om mulighetene i Forsvaret.
FPVS-sjefen nevner flere deler av seleksjonen de ønsker å forbedre. Blant annet vil de komme tettere på elever ved yrkesfag som kan ta førstegangstjenesten sin som lærling.
– Vi er statens største lærebedrift, og vi tar inn rundt 300 lærlinger hvert år. Mange av disse besitter kompetanse som er nyttig for Forsvaret. De ønsker vi å nå ut til, sier Håbjørg.
– Kan ikke ligge på latsiden
På plass i sesjonslokalet er det altså flere unge bergensere som skal få vite hvor de skal tjenestegjøre i Forsvaret. De to 18-åringene Christine Matthiessen og Marcus Lampe tror FPVS kan gjøre lurt i å tilby tettere oppfølging til ungdommene.
– Det er veldig forståelig at de vil kommunisere med oss oftere enn bare på egenerklæring og sesjon. Vi har selv hatt ansvar for å sette oss inn i hvilke muligheter vi har. Vi kan ikke ligge på latsiden og komme uforberedt til sesjon, sier Lampe.
Matthiessen har savnet mer informasjon om hverdagen i tjenesten.
– Jeg vil bli flypilot på sikt, men hvordan førstegangstjenesten egentlig er, det er jeg mer usikker på. Det burde vært mulig å få litt mer innsikt i hvordan dagene ser ut, mener hun.
Mens Matthiesen har planen klar, er Lampe mer usikker.
– Akkurat nå begynner jeg å bli litt nervøs. Jeg er usikker på om jeg vil inn eller ikke. Det blir spennende å se hva det blir til, sier han spent.
Digitale plattformer
Gunn Elisabeth Håbjørg forstår ungdommenes behov for tettere oppfølging fra egenerklæringen er sendt inn til de skal møte opp på sesjon. Hun ser for seg ganske inngripende endringer innen kort tid.
– I bunn og grunn handler det om å utnytte alle de mulighetene som er på de digitale plattformene for å få en fleksibel dialog og sesjonsordning. Vi ønsker å nå ut til ungdommer der de oppholder seg. Det finnes utrolig mange muligheter, og de må vi utnytte, sier FPVS-sjefen.