Nyheter:
Rekrutter under ankomst til KNM Harald Haarfagre i april.
Foto: Onar Digernes Aase, Forsvaret
Rekruttene skal ikke koronatestes under innrykk
I april ble i overkant av 1000 rekrutter testet for koronaviruset. Slik blir det ikke denne gangen.
Sjøforsvaret gjennomførte søndag og mandag innrykk ved rekruttskolen på Madlaleiren i Stavanger.
Ved innrykk under koronapandemien i april ble det gjennomført omfattende testing av rekruttene for koronaviruset. 872 rekrutter ble testet da de møtte ved rekruttskolen KNM Harald Haarfagre i Stavanger. Av dem testet to personer positivt, ifølge NTB.
Under Gardens innrykk på Terningmoen i april ble omtrent 300 soldater testet. Der ble det ikke gjort noen positive tester.
Tester ikke alle
Nå legges innrykket opp annerledes:
– Rekruttskolen blir ganske lik de foregående innrykkene, men de skal ikke testes, sier kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret, Torill Herland, til Forsvarets forum.
Det bekrefter Forsvarets sanitet (FSAN).
– FSANs vurdering er at det ikke er nødvendig å gjennomføre et testregime ved innrykk slik situasjonen er nå. Dette er i tråd med FHIs anbefalinger, skriver talsperson i Forsvaret, Frank Sølvsberg, i en e-post til Forsvarets forum.
Forsvaret viser til en pressemelding fra Folkehelseinstituttet (FHI) i mai, der det ble informert om at det ikke anbefales å teste store grupper av friske mennesker for Covid-19.
– Derimot skal det være svært liberal praksis med å teste personell som har luftveissymptomer eller der man på annen måte har mistanke om Covid-19, skriver Sølvsberg.
Han viser også til en faglig meddelelse fra Forsvarets sanitet der det står at alle avdelinger må ha tilgang til testing ved mistanke om sykdom. Det kan være sykestuer med testkapasitet eller sivilt sykehus.
Avstand og mindre grupper under innrykk
I tillegg til koronatestene, skilte de foregående innrykkene seg ut ved at det var strenge smittevernstiltak. Det inkluderte retningslinjer før oppmøte for hvordan den enkelte skulle forholde seg til transport, oppmøtested og -tid. Da de ankom rekruttskolene ble rekruttene holdt i mindre grupper enn vanlig og atskilt fra andre avdelinger.
Har du tips eller innspill til denne saken? Kontakt oss på tips@fofo.no
Under rekruttperioden ble utendørsaktiviteter vektlagt, rekruttene spiste med egen avdeling og steder der det var risiko for kontaktsmitte ble vasket hyppigere. Rekruttene ble dessuten i leir gjennom rekruttperioden for at man skulle unngå kontakt med lokalmiljøet.
Tidligere i juli skrev Forsvarets forum om «Forsvarets koronaregnskap». Der kom det fram at Forsvaret blant annet har ført utgifter på 146 millioner under posten smitteverntiltak, mens kostnadene knyttet til pandemien under innrykkene, har vært 11,7 millioner.
Luftforsvaret og Sjøforsvaret har innrykk på Madlaleiren i januar, april, juli og september. Hærens avdelinger har i hovedsak innrykk to ganger i året og trener stort sett opp rekruttene i de avdelingene der de skal tjenestegjøre.