Nyheter:

Dette illustrasjonsbildet er tatt i 2017 og viser danske militære kjøretøyer i Resolute Support Mission i Kabul i Afghanistan.
Dette illustrasjonsbildet er tatt i 2017 og viser danske militære kjøretøyer i Resolute Support Mission i Kabul i Afghanistan.

Norske soldater med koronasmitte evakuert hjem i helgen

Soldatene som i forrige uke ble meldt smittet av koronaviruset i Afghanistan, ankom Norge og Danmark i helgen.

Publisert

– Jeg kan bekrefte at personell er sendt hjem, sier pressetalsperson Elisabeth Eikeland i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til Forsvarets forum.

Norsk personell i Afghanistan har fått påvist koronaviruset, men FOH vil ikke tallfeste hvor mange.

– For å ikke røpe operativ evne går vi ikke inn på antall. Personellet er i isolasjon i Norge nå, sier Eikeland.

Det vil være en rotasjon, slik at hullene etter det personellet som er sendt hjem, blir fylt igjen. FOH vil ikke oppgi hvilken avdeling de som har fått påvist smitte tilhører.

To dansker smittet

8. juli ble fire danske soldater i Resolute Support Mission i Afghanistan satt i såkalt forebyggende karantene fordi soldater som det danske bidraget har daglig kontakt med hadde testet positivt for koronaviruset.

Neste dag ble det konstatert at to av de danske soldatene var smittet og de ble satt i isolat. Da ble også kretsen utvidet, slik at ni soldater ble satt i forebyggende karantene. Disse har testet negativt, men skal testes igjen og blir sittende i karantene inntil de prøvene er kommet tilbake.

Evakuert etter to dager

Det danske forsvaret skriver at de to som hadde positive prøveresultater ikke har utviklet noen symptomer og er ved godt mot. De har selv ringt hjem til sine pårørende.

– Da det er fast politikk i Resolute Support Mission (RSM) at bekreftet smittede skal evakueres fra misjonen, ble logistikksystemet for strategisk evakuering satt i verk i Danmark og allerede lørdag 11. juli landet de to smittede i Aalborg, skriver det danske forsvaret i sin ukesrapport.

Tilbake i Danmark vil de to bli sittende i karantene i en periode før de blir gjenforent med sine familier.

Eikeland i FOH opplyser til Forsvarets forum at hjemsendelsen av de norske soldatene med smitte skjedde parallelt med den danske evakueringen.

Spesialstyrkebidrag og militært sykehus

Norge har et spesialstyrkebidrag til Resolute Support Mission på omtrent 60 personer, som skal være i Afghanistan ut 2020. I tillegg sendte Norge i april ned et ledelseselement og et kirurgisk team til det militære sykehuset i Kabul i april. Det er på rundt 35 personer og skal være i Kabul i 18 måneder.

Målet for RSM er å sette Afghanistan i stand til å ivareta egen sikkerhet. Norge har bidratt i landet siden 2007 med å bygge opp og trene den afghanske spesialpolitienheten Crises Response Unit (CRU) 222, som har utgangspunkt i Kabul.

Det danske forsvaret skriver på sine nettsider at Danmark har bidratt i RSM i Afghanistan siden 2015. De har omkring 140 soldater i og omkring Kabul. Danskene gjør eskorte- og vaktoppdrag for Nato-rådgivere, militær rådgivning til afghanske sikkerhetsinstitusjoner og militærpoliti-oppdrag.

Powered by Labrador CMS