Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
– Det føles på en måte som det er en usynlig fiende på bygget. Man ser for seg at det kan være korona overalt. Jeg går aldri ut av rommet uten å bruke munnbind og holder fire meters avstand til andre, for å være på den sikre siden. Jeg er i karantene, fordi jeg er nærkontakt til en som er smittet, forteller kadett Helene Fossum Grønseth.
Annonse
Hun er en av mange ved krigsskolen som den siste tiden har vært i «lockdown», med portforbud etter at 35 personer fikk påvist korona i leiren på Linderud.
– Da det ble oppdaget smitte gikk ting veldig kjapt. Vi som var nærkontakter ble oppringt og satt i karantene. Smittevernet har i all hovedsak blitt ivaretatt hele veien, sier Grønseth som er forvist til rommet sitt 22 timer i døgnet.
Hun er likevel en av de heldige som slipper ut noen timer hver dag for å strekke på bena eller ta seg en løpetur.
– Det beste er å kunne komme seg ut iblant og få litt dagslys. Det er veldig kjærkomment for min del.
Ekstremsituasjon
En av dem som ikke er like heldige er kadett Karl Fredrik Måland. Han har fått påvist korona og er derfor satt i isolasjon sammen med romkameraten som også er smittet. De to har ikke vært utenfor rommet på over en uke.
– Det er på kanten til en ekstremsituasjon, sier Måland.
– Jeg skal sitte i isolasjon til lørdag 14 november. Deretter følger en karantene-periode til onsdag neste uke. Jeg får ikke bruke noen av fellesarealene, men holder meg i aktivitet med noen enkle styrkeøvelser inne på rommet. Jeg merker at motivasjonen for skole ikke har vært den beste den siste perioden.
Det begynte med milde symptomer som vondt i hodet og i halsen. Etter hvert forsvant også smak og luktesansen, forteller Måland som ikke vet hvor han har fått smitten fra.
– Det er helt umulig å si. Jeg har snakket med familien hjemme og de har forstått at det ikke har vært kritisk, så de har nok ikke vært så bekymret.
269 i karantene og 35 smittede
– Det ble først oppdaget smitte i ett kull, som ble isolert fra alle andre. Det ble derfor gjennomført en større testing i dette kullet og andre kadetter med symptomer fredag 6. november. I påvente av disse testresultatene ble det besluttet en full «lockdown» samme dag, forteller oberst Sigrid S. Engebretsen-Skaret som er sjef på Krigsskolen.
Gjennom helgen ble det bekreftet flere smittetilfeller, og det ble besluttet en massetesting mandag 9. november av alle kadetter og de berørte ansatte på Linderud. Ytterligere smittetilfeller ble bekreftet onsdag denne uken.
– Nedstengningen av Krigsskolen varer til og med onsdag 18. november. Totalt er det 269 kadetter i karantene, samt 35 som er i isolasjon med bekreftet koronasmitte. På mandag 16. november skal alle som sitter i karantene testes på nytt, sier Engebretsen-Skaret.
– Det viktigste nå er å få kontroll over smittesituasjonen. Deretter håper vi å komme i tilnærmet normal drift fra slutten av uka, med enda større fokus på avstand og hygiene som spriting av hender og overflater.
De har ikke fått klarhet i hvordan smitten har kommet inn i leiren. For å komme i forkant av bydelens arbeid med smittesporing har Krigsskolen bedt kadettene skrive ned navn på nærkontakter og hvor de har vært den siste tiden.
De som er smittet, rapporterer daglig via en app om hvordan helsetilstanden er. I tillegg er det en sykepleier på Krigsskolen som er i jevnlig kontakt med kadettene som sitter i isolasjon.
– Det er også et tilbud om å snakke med veiledere på skolen eller presten. For mange oppleves dette som veldig inngripende, sier Engebretsen-Skaret.
Noen å prate med
De to kadettene snakker med Forsvarets forum via «Teams», som også brukes i undervisningen. Alt sosialt samvær foregår også digitalt for kadettene i «lockdown». Det nærmeste de kommer fysisk kontakt er å henge ut av vinduene for å snakke med andre kadettene på kaserna.
– Det er lett å føle seg litt ensom når man sitter på rommet og ikke har mulighet til å treffe de man vanligvis omgås. Men jeg føler at Krigsskolen gjør en god jobb med å begrense smitten og legger til rette for at man kan få snakket med andre, dersom man har behov for det, sier Måland.
– For de som ikke har det største nettverket er nok denne perioden litt tøff. Kullsjefen vår har vært tydelig på at hans førsteprioritet er vår psykiske helse. Så kommer utdanning litt i andre rekke. Både han og kullsersjanten er tilgjengelig 24 timer i døgnet, også i helgene, sier Helene Grønseth som er tillitsvalgt for et av kompaniene i 1. avdeling.
– Vi som er tillitsvalgte var tidlig ute med å informasjon om hvem man ringe til, dersom man føler behov for å prate med noen. Mitt inntrykk er at det er godt ivaretatt. Det er enklere å slukke en flamme mens det fortsatt er en fyrstikk, og før det blir et stort bål, sier hun.
Testet to ganger
Grønseth har allerede tatt korona-testen to ganger. Det ble satt opp tre stasjoner inne i gymsalen på Linderud, hvor kadettene ble kalt inn puljevis.
– Hvordan var det å ta testen?
– Den ene gangen kjentes det nesten ut som de pirket opp i hjernen. Men det var mindre ubehagelig enn jeg hadde fryktet. Og svaret kom overraskende kjapt. Jeg ble testet 11.30 på mandag og fikk svar klokken 12 neste dag.
Til tross for at det er unntakstilstander på Linderud foregår undervisningen nesten som normalt. Unntaket er at både forelesninger og diskusjoner foregår digitalt.
– Det er litt vanskeligere å holde konsentrasjonen oppe når man sitter alene på rommet. Det beste hadde vært i en forelesningssal, men jeg føler likevel at digital undervisning har fungert godt, sier Grønseth.
Skulle vært ute i felt
For hverdagen har blitt snudd på hodet for mange. 2. avdeling skulle etter planen vært i øvingsfeltet på Hengsvann, mellom Kongsberg og Notodden, denne uken. Nå forgår øvelsen i stedet digitalt.
– Kadettene mister en dimensjon i undervisningen ved at man ikke får den praktiske biten. Men det er andre deler av undervisningen som man får mengdetrening på digitalt, som for eksempel plan og beslutningsprosesser.
– Får man gjennomført skoleåret som planlagt, eller kan det bli utsettelser?
– Akkurat nå ligger de an til å få gjennomført som planlagt. Det er flest smittede i 1. avdeling, men der var det uansett lagt opp til mye digital undervisning, sier sjef Krigsskolen Sigrid Engebretsen-Skaret.
Isolert på 14 kvadrat
Hun forteller om en folketom leir, hvor de flest befinner seg på inne på kasernene. De som er i karantene, og ikke har fått bekreftet smitte, har likevel mulighet til å trene, som å løpe inne i leir eller bruke grusplassen til styrketrening.
– Nå er det vi som har ansvaret for å beskytte samfunnet fra kadettene. Vi ønsker ikke å gjøre folk som er ute i Lillomarka unødig bekymret fordi de møter kadetter. Derfor har vi innført ganske strenge begrensninger på hvor de kan bevege seg.
– Hvordan opplever du at kadettene har taklet situasjonen?
– For de som er isolert er det selvsagt frustrerende å være begrenset til et rom på 14 kvadratmeter. Mange deler i tillegg dette med en annen som er smittet. Vi har full forståelse for at man føler at man bokstavelig talt går på veggen, sier Engebretsen-Skaret.
– Men hovedinntrykket mitt er at de klarer seg bra. Kadettene er veldig flinke til å støtte og oppmuntre hverandre, og setter i gang digitale aktiviteter som kan piffe opp hverdagen litt.
Fra 2 til 35 smittede
Krigsskolesjefen skryter også av arbeidet som er gjort av de ansatte som har måttet kaste om på planer på kort varsel.
– Det har gått veldig fort etter at vi fikk smitten inn i leiren. Det gikk fra 2 til 35 smittede i løpet av kort tid. Alle skjønner alvoret og bidrar med å ta vare på hverandre. Når vi først er i en slik situasjon står alle sammen for at vi skal komme ut av det på en best mulig måte, sier hun.
På Krigsskolen er de i gang med å justere sin egen smittevernsplan. Hovedfokuset er å få fullført undervisningen dette skoleåret.
– Er dere spent på resultatene etter ny test på mandag?
– Inkubasjonstiden skal i teorien være over. Men vi kan fremdeles ha kadetter som ikke har fått symptomer enda og som tester positivt neste uke. Så det er en viss spenning knyttet til dette, sier Engebretsen-Skaret.
– Men vi håper å få avviklet juleferien som normalt. Det vil nok være en ekstra motivasjon for de ansatte og kadettene. De kan føre til at de er ekstra årvåkne i tiden fremover.
Savner frisk luft og bevegelsesfrihet
Isolert på rommet er sosiale samlinger på nettet, som quiz-kvelder, kjærkomne avbrekk i monotonien. Kadettene har også sørget for å andre måter å gjøre karantene-hverdagen litt lettere.
– Jeg har utsikt over innfartsveiene til kasernene. Det har vært en jevn flyt med levering av matvarer og fast-food. Det er litt artig å observere at folk tar ansvar for sin egen velferd, sier Grønseth.
På spørsmål om hva de savner mest kommer svarene kjapt.
– Det er uten tvil frisk luft, sier Fredrik Måland.
– Jeg tenkte her om dagen at jeg har ikke hatt fysisk kontakt med noen på flere uker. Det blir deilig å kunne oppføre seg normalt og kunne gi noen en klem, sier Helene Grønseth.
De som sitter i karantene, har fått tilbud om å reise hjem og fullføre perioden der. Grønseth skal på hytta sammen med bikkja.
– Jeg er glad i å gå lengre turer, så nå ser jeg veldig fram til å kunne bevege meg litt friere og sette mine egne begrensinger. Men jeg er innstilt på at når jeg drar fra Linderud er det ikke sikkert jeg får lov å komme tilbake før jul.