Nyheter:
Kongsberg leverte våpenstasjon nummer 20 000
Den første fjernstyrte våpenstasjonen ble levert til Forsvaret i 1999. Siden den gang har Kongsberg levert systemer for 40 milliarder kroner.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det er USA som er det største markedet for fjernstyrte våpenstasjoner som kalles Protector RWS (Remote Weapon Station). Nylig leverte Kongsberg Defence and Aerospace våpenstasjon nummer 20 000, til nettopp US Army.
Det er snakk om et system som skal installeres på en stridsvogn av typen M1V3 Abrams, melder Kongsberg i en pressemelding.
– Protector RWS er en av våre største eksportsuksesser designet for å tilpasses vekst og ny teknologi og har inntil i dag generert 40 milliarder i omsetning, sier Eirik Lie, som er president i Kongsberg Defence & Aerospace.
– Integrasjonen av anti-drone kapabiliteter og sikker trådløs styring av våpenstasjonene viser at vi utvikler oss sammen med våre kunder når behovene utvikler seg.
Hele 17 000 systemer er levert til det amerikanske forsvaret.
Våpenstasjoner på CV90-Kampvogner
Våpenstasjonene finnes i en rekke ulike utgaver og kan tilpasses ulike våpensystemer, alt fra 5,56 mm maskingevær til større systemer som kanoner, 40 mm granatkaster, anti-tank og luftvern-missiler med avanserte sensorpakker.
Det norske forsvaret tok i bruk våpenstasjonene i 1999. De brukes i dag på en rekke ulike plattformer. Tanken er at skytteren kan sitte beskyttet og ikke bli eksponert på samme måte som man ville blitt ved å titte opp av luka på et pansret kjøretøy.
I april 2019 var det en markering av at Hæren hadde mottatt alle vognene i kampvogn-prosjektet. Den mest synlige forskjellene fra tidligere var våpenstasjonen på taket av de nye kampvognene. Den gjør det mulig å observere og beskyte to mål samtidig.
– Vognkommandøren får sitt eget uavhengige sikte, noe som gjør det mulig å observere eller bekjempe to ulike mål samtidig, Våpenstasjonen gir mulighet til det som kalles Hunter-killer funksjon, fortalte Gunnar Tenstad som er skytter på CV90.
– Vi kan plotte observasjoner og dele måldata med andre plattformer. Det kan enten være nabovogna, et F-35 jagerfly eller KNM Fridtjof Nansen som ligger ute i fjorden. Vi kan motta informasjon fra en rekke sensorer for eksempel droner.
Oberstløytnant Lars Erik Myhre ledet kampvognprosjektet. Han fortalte at en stormpanservogn kan belyse et mål med laser og legge dette inn i «Battlefield Managment System» som deles av alle plattformene i en avdeling.
– Da ser man hvilken av vognene som er best egnet til å ta ut målet. Det kan være en bombekaster-vogn, en annen stormpanservogn eller en artilleriavdeling. Vi kan bruke hele Hæren i et nettverk. Alle plattformer får tilgang på samme informasjonen umiddelbart.
Beskytter sjøforsvarets fartøyer
Systemene er også utviklet til maritimt bruk på fregattene i Fridtjof Nansen-klassen, kystkorvettene i Skjold-klassen, minerydderfartøyene i Alta- og Oksøy-klassen og Stridsbåt 90N. Logistikkfartøyet KNM Maud er også utstyrt med fire av Kongsbergs våpenstasjoner av typen Sea Protector.
– Vi er svært stolte over å kunne være verdensledende på RWS-teknologi, og utviklingen av relatert teknologiintegrasjon, som for eksempel deling av mål- og sensordata mellom plattformer og kontroll av ubemannede kjøretøy, sier Pål Bratlie, ved Divisjon Land Systems, Kongsberg Defence & Aerospace.
Se video av testing av Protector på et ubemannet kjøretøy;
Våpenstasjonene produseres i Kongsberg og i Johnstown, Pennsylvania i USA.
De er solgt til 23 nasjoner, deriblant Norge, USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Canada, Australia, Nederland og Sveits.