Nyheter

HAVOMRÅDE: På den kunstige øya Mischief Reef kan man se en rullebane, samt flere bygninger og annen infrastruktur. Øya er en av tre i øygruppa Spratley hvor Kina har utplassert store militære kapasiteter, ifølge USAs kommandør for US Indo-Pacific Command (INDOPACOM), John C. Aquilino.


Minst tre øyer i Sør-Kinahavet skal være fullt befestet av kinesiske styrker

Kina har fullført militariseringen av minst tre omstridte øyer i Sør-Kinahavet, sier en høytstående amerikansk offiser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Øyene skal være befestet med rakettsystemer som kan ramme fly og skip, lasere og annet utstyr for elektronisk krigføring og jagerfly.

– Dette truer alle nasjoner i nærområdet, sier admiral John C. Aquilino. Han leder USAs største regionale militærkommando, med et mannskap på over 380.000, inkludert sivile.

Les også: Kina sendte 39 krigsfly mot Taiwan

Opprustingen står i kontrast til Kinas president Xi Jinpings tidligere forsikringer om at de kunstige øyene ikke skulle bli gjort om til militærbaser, sier Aquilino.

– De siste 20 årene har vi etter min mening sett den største militære oppbygningen siden andre verdenskrig fra Kinas side, sier han.

Nyhetsbyrået AP ble med på et rekognoseringstokt over havområdet som Kina forsøker å gjøre krav på, gjennom besittelse av øygruppa Spratly.

I løpet av toktet ble flyet gjentatte ganger advart av kinesiske radiooperatører, om at det på ulovlig vis hadde entret kinesisk territorium. De amerikanske pilotene svarte at de fløy over internasjonalt farvann i tråd med gjeldende internasjonale lover.

– Formålet med øyene er å utvide Kinas offensive kapasiteter utenfor de kontinentale landområdene, sier Aquilino.

– De kan fly jagerfly og bombefly derfra, i tillegg til alle offensive rakettkapasiteter, fortsetter han.

Kina har gjort krav på hele havområdet, som er det mest omstridte i verden. Filippinene, Vietnam, Malaysia, Taiwan og Brunei har også hver sine krav, som til sammen dekker omtrent hele området.

Les også: Kina og Russland går sammen ut mot Nato-utvidelse

Powered by Labrador CMS