Nyheter

TROSSER ADVARSLER FRA KINA: USAs kongressleder Nancy Pelosi sammen med Taiwans utenriksminister Joseph Wu. Pelosi ankom Taiwan tirsdag kveld og trosset dermed advarsler og trusler fra Kina.

Pelosi sier hun søker fred under Taiwan-besøket

Kongressleder Nancy Pelosi sa onsdag at hun kom til Taiwan på søken etter fred i regionen. Besøket har vakt raseri i Kina og økt spenningen i regionen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Pelosi landet på Taiwan tirsdag kveld og trosset dermed en serie advarsler og trusler fra Kina, som oppfatter Taiwan som en del av sitt territorium og ser på besøket som en grov provokasjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi kommer til Taiwan i vennskap, vi kommer til regionen i fred, sa Pelosi i sitt møte onsdag med visepresidenten i Taiwans nasjonalforsamling, Tsai Chi-chang.

Les også: USA øker våpenhjelpen til Ukraina ytterligere

Da hun landet i Taipei etter flere dager med spekulasjoner om et mulig besøk, reagerte Kina umiddelbart og innkalte USAs ambassadør Nicholas Burns på teppet for å klage.

– Sterk protest mot uhørt besøk

I samtalen med Burns uttrykte viseutenriksminister Xie Feng sin «sterke protest» mot det han kalte Pelosis uhørte besøk på øya.

Fakta om Taiwan og Kina

  • Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.
  • I praksis har Taiwan fullt selvstyre. Men Kina insisterer fortsatt på at Taiwan skal underlegges Beijing og har truet med å invadere øya hvis Taiwan formelt erklærer selvstendighet.
  • Det spente forholdet mellom Kina og Taiwan bedret seg på 2000-tallet. Taiwan har enorme investeringer i Kina, og Kina er Taiwans største handelspartner. I 2015 møttes presidentene for de to landene for første gang siden 1949.
  • Da Taiwans nye president Tsai Ing-wen i 2016 nektet å akseptere Kinas doktrine om at Taiwan er en del av «ett Kina», brøt Beijing all formell kontakt.
  • USA regnes som en uformell alliert av Taiwan, som har innført en demokratisk styreform med valg og flerpartisystem.
  • I 1979 anerkjente USA at Taiwan er en del av «ett Kina», og at regjeringen i Beijing representerer hele Kina. Det samme gjør Norge og det store flertallet av verdens land.
  • President Joe Biden gjentok i vår at USA vil forsvare Taiwan militært hvis øya invaderes.
  • Taiwan har en befolkning på rundt 23,5 millioner mennesker, mens Kina har omkring 1,4 milliarder innbyggere.

– Besøket er uhørt, og konsekvensene er alvorlige. Kina vil ikke sitte stille og godta det, sa Xie til Burns ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Xie sa at USA vil måtte betale for sitt feilgrep, og han ba Washington straks rette opp sin feilaktige kurs og ta skritt for å omgjøre de negative konsekvensene av besøket, ifølge Xinhua.

Kinas militære sa de er i høy beredskap og vil iverksette en serie målrettede militære tiltak som svar på besøket. Deretter ble det kunngjort flere øvelser i farvannet rundt Taiwan fra onsdag.

MILITÆRE ØVELSER: Kart som viser hvor det vil foregå militære øvelser rundt Taiwan fra. Områdene merket i rødt går inn i Taiwans farvann etter folkeretten.

Japan uroes av Kina – Sør-Korea maner til ro

Japan har kommunisert direkte med myndighetene i Kina og uttrykt bekymring for militærøvelsene til sjøs, som inkluderer bruk av skarpe våpen i Taiwanstredet.

Områdene som Kina har kunngjort at de vil bruke til militærøvelser, overlapper Japans økonomiske sone, ifølge samordningsminister Hirokazu Matsuno.

Sør-Korea, som er Pelosis neste stopp på Asia-rundturen, etterlyser konfliktløsning gjennom dialog.

– Vår regjering vil fortsette å ha en tett dialog med relevante parter med forutsetningen om at fred og stabilitet er av største betydning, sa en talsperson for den sørkoreanske regjeringen på en pressekonferanse i Seoul onsdag.

Les også: Nato klar til å intervenere i Kosovo

I Nord-Korea er det en annen tone – der uttrykker regjeringen sin fulle støtte til Kina og kaller Pelosis Taiwan-besøk for et «frekt inngrep» i Kinas anliggender.

Ikke glad for reisen

Biden-administrasjonen er ikke glad for Pelosis besøk på Taiwan, men talsmannen for Det nasjonale sikkerhetsrådet, John Kirby, sier Pelosi uansett har rett til å reise hvor hun vil.

USA understreker imidlertid at landets Ett Kina-politikk ligger fast. Det betyr at USA anerkjenner Kina framfor Taiwan. USA er imot både en ensidig taiwansk erklæring om uavhengighet og en kinesisk gjenforening med Taiwan med makt.

Powered by Labrador CMS