Meninger

TID: Begrepet «Ting tar tid» blir slagordet når det kommer til Forsvarets bygg, skriver Linnea Huseby Røbech. Dette bildet er fra en tidligere reportasje.

– Behandler vi våre soldater med respekt?

Vi kan ikke stille oss uforstående til at soldatenes motivasjon og rekruttering blir et reelt problem, skriver Linnea Huseby Røbech.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Våre soldater står daglig på for å bevare frihet, norske interesser, og verdier. Etter å daglig avtjene sin plikt, vender de hjem til kaserner og bygg som er langt under standarden vi bør kunne forvente.

Les også: Tillitsvalgte reagerer på mangel på oversikt over avvik på eiendom, bygg og anlegg i Forsvaret. Derfor har de gjennomført egne befaringer.

Innleggforfatter Linnea Huseby Røbech er hovedtillitsvalgt for Hæren i Tillitsvalgtordningen i Forsvaret (TVO)

En rekke aktører er både ansvarlige og enige om at situasjonen ikke er akseptabel, men lite skjer. Vi forventer alltid at våre soldater ivaretar og fremmer kjerneverdiene: respekt, ansvar og mot. Men behandler vi våre soldater med respekt, ansvar og mot?

Tydelig behov

Behovet for utbedring av kasernene er tydelig over hele landet. Tilstanden på bygg varierer fra sted til sted, men muggsopp, dårlig luftkvalitet og fukt er utfordringer vi kan se over hele linja.

Nedslitte kaserner vitner ikke bare om økonomiske prioriteringer, men sender også et tydelig signal til våre soldater, og effekten av dette signalet kan vi ikke ignorere.

Les også:– Bedre standard på rom kan gjøre at du får det bedre i tjenesten

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Nedslitte kaserner vitner ikke bare om økonomiske prioriteringer, men sender også et tydelig signal til våre soldater, og effekten av dette signalet kan vi ikke ignorere.

Spesielt i løpet av koronapandemien har de fleste soldater måtte belage seg på å bruke særlig mye tid inne på kasernene, og når nevnte kaserner bærer preg av årevis med forfall og bruk, medfører det også en unødvendig psykisk belastning.

Vi kan gjerne hevde at soldatene har godt av å ikke ha det «luksus» eller at førstegangstjenesten ikke skal være en ferie, men da kan vi ikke stille oss uforstående til at soldatenes motivasjon og rekruttering blir et reelt problem.

Demotiverende

Som hovedtillitsvalgt for Hærens soldater kjenner jeg ofte at det er demotiverende å løfte nettopp denne problemstillingen. Avdelingene har ansvar for å melde inn avvik, og Forsvarsbygg har ansvaret for å utbedre disse feilene. Systemet ser veldig flott ut på papiret. Mye fikses så snart det blir meldt inn, men de større problemene må man ofte se langt etter å få fikset. Begrepet «Ting tar tid» blir slagordet når det kommer til Forsvarets bygg, når det burde vært stikk motsatt.

Tillitsvalgtordningen har meldt ifra om standarden på kaserner og bygg i en mannsalder, men nå mener jeg det er på høy tid at de vernepliktige kan forvente en klar endring.

Tillitsvalgtordningen har meldt ifra om standarden på kaserner og bygg i en mannsalder, men nå mener jeg det er på høy tid at de vernepliktige kan forvente en klar endring.

Vi må derfor behandle våre soldater med RESPEKT, de rette aktørene må ta ANSVAR, og vi må ha MOT til å tørre å sikte langt høyere enn vi har gjort tidligere.

Powered by Labrador CMS