Nyheter

VÅPENESKPORT: Tyskland stanser salget av våpen til Kasakhstan etter uroen der i det siste, erfarer det tyske nyhetsbyrået DPA. Her blokkerer opprørspoliti demonstranter i landets største by Almaty onsdag.
VÅPENESKPORT: Tyskland stanser salget av våpen til Kasakhstan etter uroen der i det siste, erfarer det tyske nyhetsbyrået DPA. Her blokkerer opprørspoliti demonstranter i landets største by Almaty onsdag.

Tyskland stanser våpeneksport til Kasakhstan

Tyskland har stanset salget av våpen til Kasakhstan etter uroen der i det siste, erfarer det tyske nyhetsbyrået DPA.

Publisert

Det ble solgt tyske våpen til Kasakhstan for til sammen rundt 2,2 millioner euro i fjor, tilsvarende 22 millioner kroner. Det er et forholdsvis lavt tall, men en komplett stans blir ansett som nødvendig gitt situasjonen i landet, skriver nyhetsbyrået.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det har i flere dager vært uro og opptøyer i Almaty, landets største by og økonomiske senter. Blant annet har regjeringsbygg blitt stukket i brann og butikker plyndret. Sikkerhetsstyrker har svart med å skyte med skarpt, og flere titall mennesker er drept på begge sider.

Les også: En serie feilbombinger – men er USA skyldig i krigsforbrytelser?

Uroen startet med de største demonstrasjonene mot regjeringen i landet på mange år, som først ble utløst av misnøye over økende drivstoffpriser i den olje- og gassrike eks-sovjetrepublikken.

President Kassym-Jomart Tokajev oppløste regjeringen før militæret ble satt inn for å bryte opp demonstrasjonene i Almaty onsdag. Deretter ba han den russisk-ledede militæralliansen CSTO om å sende hjelp, noe han har fått.

Fredag beordret Tokajev sikkerhetsstyrkene til å skyte for å drepe.

– De som ikke overgir seg, vil bli eliminert, sa han i en TV-sendt tale.

Kasakhstan er ikke et av landene som Norge eksporterer forsvarsmateriell til, ifølge tall fra SSB.

Les også: Turbulens rundt F-35-regnestykke fra nyhetsbyrå

Powered by Labrador CMS