Nyheter:

Her ser vi nylig avgåtte utenriksminister i USA, Mike Pompeo på flyplassen i hovedstaden Abu Dhabi.

Norge tjener på kampflysalg til gulfstat

Norge kan få tilbakebetalt rundt 40 millioner kroner hvis De forente arabiske emirater (FAE) kjøper F-35 av USA.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken er oppdatert med uttalelser fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

– Hvis FAE kjøper F-35, vil (derfor) Norge få tilbakebetalt en andel av de utviklingskostnadene vi har hatt for våpensystemet F-35. Dette vil være en betaling vi får fra amerikanske myndigheter, og ikke en kostnadsdeling mellom Norge og FAE.

Det skrev forsvarsminister Frank Bakke-Jensen etter at partileder i Rødt Bjørnar Moxnes stilte spørsmål om hva regjeringen mente om USAs salg av kampfly til De forente arabiske emirater.

Bekymringen gjaldt da Norge måtte dele informasjon om kampflyene til gulfstaten som verken er medlem av Nato eller blant partnerlandene i «Joint Strike Fighter Memorandum of Understanding».

Les også: Det omstridte salget av F-35 til De forente arabiske emirater (FAE) kan bli en realitet før Donald Trump er ferdig som president.

Det er en avtale mellom Nato-land som inngikk et partnerskap i forbindelse med utviklingen av F-35.

80.000 dollar

Ovefor Forsvaret forum utdyper forsvarsminister Frank Bakke-Jensen ordningen med tilbakebetaling av utgifter:

– Norge har krav på om lag 80.000 USD per solgte fly til land som inngår i FMS (Foreign Military Sale) ordningen. (Dette er land som ikke er del av partnerskapet, men som kjøper fly direkte fra USA) Disse pengene får vi tilbake fra USA, som er både kontraktspartner mot industrien og mot FMS kjøperen, skriver Bakke-Jensen til Forsvarets forum.

Han viser til at størrelsen på beløpene varierer over tid, men er fastsatt basert på hvor stor andel av utviklingspengene Norge til enhver tid har bidratt med.

– Pengene innkreves fra kjøper når flyet er ferdig produsert og motregnes mot våre andre utgifter i anskaffelsen av F-35. Et bedre anslag på hvor stort beløpet blir er ikke mulig å gi på nåværende tidspunkt, skriver Bakke-Jensen.

Tidligere er det blitt kjent at De forente arabiske emirater kan kjøpe inntil 50 F-35. Det innebærer da at Norge kan få tilbakebetalt fire millioner amerikanske dollar, eller rett i underkant av 40 millioner norske kroner.

Utenfor partnerskapet

Forsvarsminister Bakke-Jensen viser til at flere land utenfor partnerskapet har kjøpt F-35 direkte fra USA. Han skriver at et salg av F-35 til FAE ikke vil føre til tettere kontakt mellom gulfstaten og Norge.

Les også: Forsvarsministeren: Kampflyproblemene gjelder også norske F-35

– Ved et eventuelt kjøp vil FAE få tilgang til den bruksrelaterte informasjonen de trenger for å operere F-35, men ikke til informasjonen som utveksles i partnerskapet. Det vil derfor ikke utveksles informasjon direkte mellom Norge og FAE.

Vil kjøpe 50 fly

Forrige uke ble det kjent at noe av det siste Trump-administrasjonen gjorde før Joe Biden inntok Det hvite hus var få på plass en avtale med FAE, skriver Reuters.

Ifølge avtalen som har en verdi på i overkant av 200 milliarder kroner, kan landet kjøpe inntil 50 F-35 kampfly, 18 droner av typen «MQ-9 Reaper» og luft-til-luft og luft-til-bakke missiler.

Salget av blant annet kampfly og angrepsdroner har også skapt kontrovers i USA, der demokratene i det lengste ønsket å forhindre salget. De forente arabiske emirater har i likhet med Saudi Arabia deltatt i en ødeleggende krig mot Houthi-bevegelsen i Jemen der over 100.000 mennesker kan ha blitt drept.

Onsdag 27. januar 2021 opplyste imidlertid en talsperson i det amerikanske utenriksdepartementet at salget er satt på vent.

– Vi ønsker å forsikre oss om at våpensalget er i tråd med våre strategiske mål for å bygge sterkere og mer kapable sikkerhetspartnere, sa talspersonen, ifølge NTB.

Norsk kritikk

Senest 12. januar var utenriksminister Ine Eriksen Søreide kritisk til terrorstemplingen av Houthiene under Trump.

– Norge er dypt bekymret for at USAs beslutning om å terrorliste Ansar Allah (houthiene) vil forverre den humanitære situasjonen i Jemen, som i utgangspunktet er svært kritisk, sa Søreide, ifølge NTB.

Powered by Labrador CMS