Nyheter:

PÅGREPET: Prins Hamza Bin Al-Hussein t.h., og prins Hashem Bin Al-Hussein. Minst 16 av Hamzahs medarbeidere er pågrepet, blant dem en tidligere hoffsjef og en tidligere minister.

Jordans konge vil mekle, prinsen lover lojalitet

Jordans prins Hamzah lovte mandag å være lojal mot kong Abdullah, samtidig som kongen godtar mekling i konflikten som sendte prinsen i husarrest.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen anklaget den 41 år gamle prinsen for å være involvert i en opprørsk konspirasjon for å «destabilisere kongedømmets sikkerhet».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den tidligere kronprinsen ble satt i husarrest lørdag og anklaget via BBC Jordans ledere for nepotisme, korrupsjon og vanstyre. Dagen etter sa landets utenriksminister at prinsen var del av et «ondsinnet komplott» som er avverget.

Minst 16 av Hamzahs medarbeidere er pågrepet, blant dem en tidligere hoffsjef og en tidligere minister. De anklages for å ha samarbeidet med utenlandske aktører for å undergrave landets sikkerhet.

Dempet konflikten

Men i det som ser ut som et tiltak for å dempe uroen i palasset, sverget Hamzah mandag kveld lojalitet til kongen.

– Jeg skal være tro mot arven fra mine forfedre, følge deres vei og være lojal mot budskapet og hans majestet. Jeg vil alltid stå klar til å hjelpe og støtte kongen og kronprinsen, skrev han i et brev som palasset siterte.

Hamzahs lojalitetserklæring ble kjent kort etter at palasset sa at kong Abdullah hadde gått med på «å mekle i spørsmålet om prins Hamzah, innenfor rammeverket til den styrende hashemittiske familien». Mekler blir prins Hassan, kongens onkel og selv tronarving.

Les også: Må av med minst seks lag: Visespesialist forteller at enkelte velger å holde seg eller drikke mindre

Vellykket mekling

– Meklingen i regi av prins Hassan i dag var vellykket, og jeg forventer en snarlig løsning, skriver Malik R. Dahlan, en profesjonell mekler og venn av kongefamilien, i en uttalelse til nyhetsbyrået AP.

– Denne uheldige hendelsen var et resultat av høytstående offisers klossete handlinger og en feilaktig fremstilling av medlemmer av regjeringen. Det burde ha forblitt en familiesak, heter det videre i uttalelsen.

Uttalelsen peker på at hendelsen løste opp frustrasjon og press i familien og at kongen vil benytte anledningen til å bringe familien tettere sammen, «opprettholde rettsstaten og løse denne saken med den verdighet og symbolikk den fortjener».

Trosset ordre

Tidligere mandag slo Hamzah an en langt mer opprørsk tone da han gjorde det klart at han ville trosse ordren om husarrest etter anklagene mot ham om å ha deltatt i et komplott mot halvbroren kong Abdullah.

Hamzah fortalte at han hadde fått ordre om å holde seg inne i palasset sitt i Amman, men selv nektet han for å være del av noen «konspirasjon eller forbrytersk organisasjon».

– Jeg vil ikke ta noen grep og eskalere nå, men selvsagt kommer jeg ikke til å adlyde når de sier at du kan ikke gå ut, du kan ikke tvitre, du kan ikke kommunisere med folk, du får bare lov til å møte din familie, sa prins Hamzah i et nytt lydopptak publisert på nett søndag.

Støtte fra USA

Kong Abdullah (59) tok kronprinstittelen fra halvbroren Hamzah i 2004. Nå har prins Hamzah markert seg som en markant kritiker av monarkiet han selv er en del av.

Bråket i kongehuset i Jordan har blottlagt splittelser i et land som ellers er betraktet som en stabilitetens høyborg i Midtøsten.

USA, Saudi-Arabia og de andre golflandene, Egypt og Den arabiske liga var alle raskt ute med å erklære støtte til kong Abdullah og alt han måtte foreta seg for å sikre stabiliteten.

«Trakassering og trusler»

I videoen som ble sendt til BBC i helgen, klaget prins Hamzah over at «inkompetansen som har rådet i vår regjeringsstruktur de siste 15–20 årene, har blitt verre». Prinsen hevdet videre at «ingen er i stand til å snakke eller si sin mening om noe uten å bli mobbet, arrestert, trakassert og truet».

Han hevdet videre at han er fratatt telefon- og internett-tilgangen og at det var Jordans militærsjef, general Yousseff Huneiti, som plasserte ham i husarrest.

– Når forsvarssjefen kommer og sier dette til deg, synes jeg det er ganske uakseptabelt, sa prinsen søndag.

Les også: Rune har over 10.000 flytimer med P-3 Orion

Gjorde egne opptak

Han la til at Huneiti har besøkt ham og at han gjorde opptak av samtalen som han har delt med venner i utlandet «i tilfelle noe skjer».

Det er uklart hvordan han klarte å formidle lydopptaket som sirkulerer på Twitter. En anonym kilde tett på kronprinsen opplyser til nyhetsbyrået AP at det er et par dager gammelt.

Jordans utenriksminister Ayman Safadi har sagt at prinsen har gjort opptak av samtaler og levert dem til utenlandske kilder. Utover dette ga han ingen detaljer om det påståtte komplottet eller hvilke andre land som angivelig var involvert.

Farens ønske på dødsleiet

Prins Hamzah er den eldste sønnen til avdøde kong Husseins fjerde og siste kone, amerikanskfødte dronning Noor. Abdullah var Kong Husseins førstefødte sønn, som han fikk med sin andre kone, britiskfødte prinsesse Muna som han skilte seg fra i 1971.

Da kong Abdullah tok over tronen i 1999, utnevnte han Hamzah til kronprins i tråd med sin døende fars ønske. Fem år senere utnevnte kong Abdullah i stedet siden sønn Hussein, som nå er 26 år gammel, til sin tronarving.

Dronning Noors forsvar

Kongens stemor forsvarer sønnen og de andre som er anklaget i saken.

– Jeg ber for at sannheten og rettferdigheten vil seire for alle de uskyldige ofrene for denne ondskapsfulle baktalingen, tvitret dronning Noor søndag.

Jordan har bare ti millioner innbyggere, men er strategisk viktig i en turbulent region. Landet grenser til Israel og den okkuperte Vestbredden, Syria, Irak og Saudi-Arabia.

Jordan har dessuten det formelle ansvaret for al-Aqsa-moskeen i Jerusalem, huser amerikanske soldater og er hjem for millioner av palestinere i eksil, samt en halv million syriske flyktninger.

Powered by Labrador CMS