Nyheter

UTFORDRING: Kina forsøker å få kontroll over infrastruktur i Europa og USA, ifølge Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Kina anklager Nato for å skape konfrontasjon

Beijing anklager Nato for å «skape konfrontasjoner» etter at forsvarsalliansen skjerpet ordbruken mot Kina.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I slutterklæringen fra Natos toppmøte i Brussel ble det fastslått at Kinas ambisjoner og selvhevdende oppførsel utgjør «systemiske utfordringer for den regelbaserte internasjonale ordenen».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nato viser blant annet til at Kina raskt utvider sitt atomarsenal og utvikler sofistikerte nye rakettsystemer. I tillegg samarbeider Kina militært med Russland.

Se også: Erna Solberg sier nei til globalt Nato

Sverting

Kinas tar kraftig avstand fra uttalelsen og oppfordrer Nato til å se rasjonelt på Kinas utvikling. Nato bør slutte å overdrive teorien om at Kina utgjør en trussel og ikke å bruke «Kinas legitime interesser og lovlige rettigheter som unnskyldning» for å manipulere medlemslandenes politikk ved «på kunstig vis å skape konfrontasjoner», heter det fra Beijing.

I en uttalelse fra Kinas delegasjon til EU betegnes Natos anklager som «sverting av Kinas fredelige utvikling og en feilbedømmelse av situasjonen i verden og egen rolle».

Kina anklager videre Nato for å videreføring den kalde krigens mentalitet og alliansens politiske psykologi.

Les mer: Forsvarssjefen: – Kinas militære oppbygging er enestående

Kommer nærmere

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg avviste mandag at Nato er på vei inn i en ny kald krig med Kina, men understreket at alliansen er nødt til å forholde seg til landets oppførsel.

– Kina kommer nærmere. Vi ser dem i cyberrommet. Vi ser Kina i Afrika, i Arktis. Men vi ser også at Kina investerer tungt i vår egen kritiske infrastruktur og forsøker å få kontroll over den, advarte han.

Stoltenberg trakk blant annet fram Huawei og utbyggingen av 5G-nettet og sa at Natos svar må være en felles styrking av den sivile beredskapen og cyberforsvaret i Nord-Amerika og Europa.

Betydelig opprustning

– Over flere år nå har vi sett en betydelig militær opprustning i Kina, med tunge investeringer i militære kapasiteter, atomvåpen og mer avanserte våpensystemer. Vi ser også maktbruk, for eksempel i Sør-Kinahavet, sa Stoltenberg.

– Og vi vet også at Kina ikke deler våre verdier. Vi ser hvordan de slår ned på demokratiforkjempere i Hongkong og også forfølger minoriteter i eget land og bruker moderne teknologi, sosiale medier og ansiktsgjenkjenning til å overvåke sin egen befolkning på en måte vi aldri har sett før.

Les mer: Ber Norden være på vakt mot Kina og Russland i Arktis

– Et gigantisk faktum

Storbritannias statsminister Boris Johnson betegnet mandag Kina som «et gigantisk faktum» som Nato simpelthen må forholde seg til strategisk.

– Jeg tror ikke noen rundt bordet i dag ønsker å synke ned i en ny kald krig med Kina. Men jeg tror folk ser utfordringer som vi må håndtere, og så ser vi også muligheter, sa han.

Statsminister Erna Solberg (H) mener det er viktig at de allierte sier ifra når de er uenige med Kina.

– Men jeg mener sterkt at Kina også må være en partner i håndteringen av globale spørsmål som klimaendringer. Vi kan ikke nå klimamålene hvis vi ikke har Kina med oss, sa hun.

Powered by Labrador CMS