Julekalender 2021

Nato-sjef Jens Stoltenberg preger forsiden da Soldatnytt markerer sitt 40-årsjubileum i 2019.

Luke 13: Da Jens styrte Soldatnytt

Nato-sjefen var drøyt 20 år da han ble Soldatnytts andre vernepliktige journalist høsten 1979.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets julekalender i Forsvarets forum består av drypp fra jubileumsboka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år». Boken er til salgs hos Norli.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I 2019 er Soldatnytt 40 år. Det lages en storslått jubileumsutgave på hele 76 sider. Redaktør Knut Ringen hyller alle vernepliktige journalister som har bidratt. Han viser også til at en rekke saker er fanget opp av andre og gjengitt i riksdekkende medier.

Nato-sjef

– Mange av medarbeiderne har hatt nytte og glede av sin tid som journalist i Soldatnytt i resten av sin karriere. En av disse er Jens Stoltenberg, skriver redaktøren i lederspalten.

Soldatnytt har fått audiens hos sjefen i Nato-hovedkvarteret i Brüssel. Vernepliktig journalist Mathias Brandt og vernepliktig fotograf Marlene Huth blir hjertelig mottatt av sin forgjenger i redaksjonen, Jens Stoltenberg. Han har vært generalsekretær i verdens største forsvarsallianse siden 2014.

Kaserne-utsmykning

De utsendte har med seg eldre årganger av Soldatnytt. Intervjuobjektet smiler når han ser de utgavene han selv var med på å lage. Blant annet når han ser overskriften «Romutsmykning», en artikkel om hvor mye eller lite påkledd damene kan være for å henge på veggen i kaserna. Dette skapte engasjement!

Jens var drøyt 20 år da han ble Soldatnytts andre vernepliktige journalist høsten 1979.

– Jeg var ansvarlig og på mange måter også redaktør, sier Stoltenberg, som i 2000 ble Norges aller yngste statsminister i en alder av 41 år.

Han husker godt tiden i Soldatnytt:

– Det var en liten blekke, og vi var som en avansert skoleavis, humrer Stoltenberg. Han arbeidet på oppdrag fra de landstillitsvalgte, som den gang var kjent som Sekretariatet for tillitsmannsordningen.

Støttespillere

Mens han blar i utgavene, ramser han opp flere navn på flere personer som han ble kjent med i Soldatnytt-tiden. Noen av disse ble viktige støttespillere i politikk og i regjering. Blant andre Karl-Erik Schjøtt-Pedersen, som satt i landsstyret for de tillitsvalgte, mens Stoltenberg styrte Soldatnytt.

Schjøtt-Pedersen ble Stoltenbergs første finansminister i regjeringen i 2000.

Aktuelle saker for Soldatnytt i denne tiden var å øke dagpenger fra 12 kroner, flere gratis permreiser og politisk aktivitet blant vernepliktige. Stoltenberg husker også mange interessante reiser, blant til garnisonen i Sør-Varanger, Banak flystasjon i Lakselv, Trandum og Madla.

Faren ble forsvarsminister

I 1979 lå redaksjonslokalene på Huseby, der Garden holder til i dag. Mot slutten av tjenesten var ikke Jens den eneste med etternavn Stoltenberg. Faren, Thorvald Stoltenberg ble nemlig forsvarsminister i 1979.

– Jeg kom i den helt absurde situasjonen at far ble forsvarsminister på slutten av min periode i Soldatnytt. Da folk kom til Huseby, ble de spurt: «Skal du til Stoltenberg i kjelleren, eller til Stoltenberg i 4. etasje, smiler junior og fortsetter med å si at det hele var svært spesielt.

– Jeg var vernepliktig og menig Stoltenberg i redaksjonens kjellerlokaler på Huseby, og plutselig hadde jeg faren min som forsvarsminister oppe i etasjene. Jeg var egentlig glad for å kunne slutte i Forsvaret ikke mange ukene etter det, sier Nato-sjefen.

Jens Stoltenberg var på rekruttskolen på Evjemoen og samtidig tungt engasjert i AUF. Men i denne tiden var det ingen planer om å satse på en aktiv politisk karriere.

– Jeg var helt sikker at det var journalist jeg skulle bli, sier han og nevner at han hadde så langt skrevet for gymnasavisen «Elev 70» og hatt oppgaver i Arbeiderbladet.

Powered by Labrador CMS