Julekalender 2021
Luke 7: Russesjefen ble forsvarsminister
– Hva mener russen om Forsvaret? Det er tema i vernepliktig journalist Tor Skjervagens enquete i Mannskapsavisa i 1950.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Årets julekalender i Forsvarets forum består av drypp fra jubileumsboka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år». Boken er til salgs hos Norli.
Han drar til Langøya utenfor Oslo der ett tusen Oslo-russ utfører dugnad på kommunens eiendom. De plukker glasskår og annet rusk på avfallsplassen som skal bli parkanlegg og badestrand.
Skjervagen (22) er godt forberedt. På blokka har han med seg fem spørsmål.
Første intervjuobjekt er den snart 19-årige Thorvald Stoltenberg. Han er russepresident for Oslo og har gått på Vestheim kommunale skole. Utsendt medarbeider Skjervagen bemerker at Stoltenberg later til å være både en populær og fornuftig hærfører.
Første spørsmål:
– Din mening om Forsvaret?
– Den er positiv. Slik situasjonen er i dag, må det enten være full nedrustning eller maktbalanse. Og noen nedrustning tror jeg ikke lar seg gjennomføre.
Derfor må også Norge som en faktor i vektskålen, ruste opp. Jeg er også av den mening at Tysklandsbrigaden må bibeholdes, fordi de fleste militærforlegningene i Norge ikke er i stand til ta imot flere rekrutter.
Andre spørsmål:
– Har dere lært noe om Forsvaret på skolen?
– Det har vært en del utenrikskronikker, og for øvrig har jeg holdt foredrag i klassen om Forsvaret. Jeg valgte også artiumsstilen «Norske forsvarsproblemer»
Tredje spørsmål:
– Har dere noen gang diskutert forsvarsspørsmål i gymnasiesamfunnet?
– Nei.
Fjerde spørsmål:
– Hvem var formann i Forsvarskommisjonen av 1946?
– Det var Bratteli, Trygve Bratteli.
Femte spørsmål:
– Hva mener du om å få innført frivillig skyting ved de høyere skoler?
– Hvis det blir frivillig, synes jeg det er all right. Men tvang på noen som helst måte er jeg prinsipielt imot.
Så langt Stoltenberg.
Verken intervjuer eller intervjuobjekt ante nok den gang at Thorvald Stoltenberg skulle bli en sentral Ap-politiker, blant annet som forsvarsminister og utenriksminister. Når Mannskapsavisa blir til Forsvarets forum tretti år senere bidrar samme mann til å sikre et uavhengig og fritt magasin, for hele Forsvaret.
I historiens aller første Forsvarets forum i 1980 uttrykker statsråden seg slik:
– Forsvarets forum skal ha en fri stilling, underlagt alminnelig redaktøransvar. Det stiller store krav til redaksjonen. Den trenger full oppslutning om den skal lykkes i å skape et fellesforum til beste for de mange oppgaver vi er satt til å løse.
Stoltenbergs klare tale er aldri blitt glemt. Den har vært trukket fram i lyset gang på gang, særlig når det har stormet som verst rundt forsvarsbladet.
Related articles
-
Luke 24: Tryllende gardist på Skaugum
Starten på reportasjen i Mannskapsavisa på nyåret 1979 er nesten som i eventyret.
-
Luke 23: Et øyeblikk i begeistring på Ørlandet
Gjennom 75 år med Mannskapsavisa og Forsvarets forum har det vært presentert mye fremragende fotojournalistikk. Nå på lille julaften velger vi å presentere dette glimrende motivet.
-
Luke 22: Topp, eller bomber og granater?
Vinteren 2016 blåser redaksjonen i fløyta igjen for en tredje omgang av den svært populære serien Messetesten. 22 år har gått siden forrige runde.
-
Luke 21: Forum heier på kvinner i Forsvaret
Magasinet står fremst i heiagjengen når kvinner inntar mannsbastioner og er entusiastisk når likestillingen vinner terreng i Forsvaret.
-
Luke 20: Redaktør-avskjed etter 30 år
Høsten 1983: «Kapteinen går fra borde». Forsvarets forum forteller at ankerfestet i Mannskapsavisa og Forum, redaktør Rolv Høiland slutter etter mer enn 36 år innen presse- og informasjonstjenesten i Forsvaret.
-
Luke 19: Offensiv mot trafikk-død i Forsvaret
I løpet av 12 år – fra 1978 og ut 1990 – er dødstallet på veiene for vernepliktige inne til førstegangstjeneste hele 96 . Mellom 400 og 500 pådrar seg skader i trafikken. Forsvarets forum engasjerer seg kraftig i kampen mot trafikkulykker utover i 1980-tallet og tidlig i 90-årene.