Nyheter

DOBLING: Sanae Takaichi og Seiko Noda fra Det liberaldemokratiske partiet som ønsker en dobling av forsvarsbudsjettet.
DOBLING: Sanae Takaichi og Seiko Noda fra Det liberaldemokratiske partiet som ønsker en dobling av forsvarsbudsjettet.

Japans regjeringsparti vil kopiere Nato - går inn for 2-prosentmål

Japans konservative regjeringsparti lover en kraftig oppjustering av forsvarsbudsjettet hvis det vinner valget om drøyt to uker.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det liberaldemokratiske partiet (LDP) utelukker ikke at det vil forsøke å få gjennom en dobling av forsvarsbudsjettet for å kunne motstå trusler fra Kina og Nord-Korea.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Japan har det siste tiåret økt forsvarsbudsjettene jevnt og trutt. Men LDP ønsker seg et skikkelig hopp.

På lang sikt ønsker partiet at forsvarsbudsjettet skal utgjøre over 2 prosent av BNP, like mye som en rekke Nato-land bruker. I dag har landet som mål å bruke under 1 prosent av BNP på forsvar.

Partiet er ventet å vinne valget 31. oktober ettersom opposisjonen anses som svak og fragmentert.

– Vi viser vår besluttsomhet når det gjelder å forsvare japanske menneskers liv, eiendom, territorium, territorialfarvann, luftrom, suverenitet og nasjonale ære, sa Sanae Takaichi, en av LDPs partitopper, da valgkampen ble innledet tirsdag.

LDP ønsker også å endre landets offisielle pasifistiske linje for å klargjøre militærets status, selv om det har slitt med å samle støtte til dette.

Under tirsdagens valgkampåpning kunngjorde partiet også økt innsats for å sikre menneskerettighetene til en rekke minoriteter i Kina, som uigurer, tibetanere, mongoler og Hongkong-kinesere, men uten å nevne Kina direkte.

Les mer: Taiwan slutter seg til handelsavtale – Kina sendte jagerfly over øya

Powered by Labrador CMS