Nyheter
Hevder kinesisk militærfly krenket japansk luftrom
Japan ga Kinas fungerende ambassadør en «streng protest» etter hendelsen.
Japan hevder at et kinesisk militærfly tok seg inn i japansk luftrom og omtaler det som en alvorlig krenkelse av Japans suverenitet.
– Denne krenkelsen av vårt luftrom fra det kinesiske flyet er ikke bare en alvorlig krenkelse av vår suverenitet, men også en trussel mot sikkerheten vår, og det er totalt uakseptabelt, sier regjeringstalsperson Yoshimasa Hayashi tirsdag.
Japan sier at de sendte kampfly på vingene etter at det kinesiske overvåkingsflyet av typen Y-9 krenket japansk luftrom i to minutter fra klokka 11.29 lokal tid mandag.
Flyet befant seg utenfor Danjo-øyene, som ligger i Nagasaki-prefekturet i Østkinahavet.
Inn på teppet
Hayashi sier at regjeringen ikke vil gi noen kommentar om det kinesiske flyets hensikter.
– Men, Kinas nylige militære aktiviteter nære Japan har tendens til å tilta og bli stadig mer aktive, sier han.
Kinas fungerende ambassadør til Japan ble kalt inn på teppet i Japans utenriksdepartement, der Japan leverte en «streng protest» og oppfordret til tiltak for å forhindre gjentakelse, opplyser departementet.
Den kinesiske diplomaten sa ifølge departementet at saken ville meldes hjem til Beijing, men nesten et døgn etter hendelsen hadde ikke Kina kommet med noen offisiell kommentar.
Trapper opp
Kinas tiltakende økonomiske og militære makt i regionen og mer konfronterende holdning i disputter om territorium, særlig Taiwan, har vekket bekymring hos USA og amerikanernes allierte.
Japan, som i flere tiår var strengt pasifistiske, har økt pengebruken på forsvaret, styrket evnen til å gjennomføre «motangrep» og løst opp reglene for våpeneksport.
I tillegg gir Japan penger og utstyr, eksempelvis patruljeringsbåter, til land i regionen, og i juli inngikk de en avtale med Filippinene om utstasjonering av japanske soldater der og filippinske soldater i Japan.
Japan og Sør-Korea har også jobbet for å legge gamle konflikter bak seg, og Japan er med i fireralliansen med USA, Australia og India, en gruppe som anses som en skanse mot Kina.