Nyheter

OLINKINBYEN: Midt i bildet ser du bosetningen på Jan Mayen. Her bor og jobber Forsvarets og Meteorologisk Institutts ansatte.

Skredsaken på Jan Mayen er henlagt av politiet

Politiet i Nordland konkluderer med at skredet i Borgdalen, der to av Forsvarets ansatte omkom, var en ulykke og at det ikke er noen straffbare forhold for dem å etterforske.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag 30. januar klokken 13.50 gikk det et skred i Borgdalen på Jan Mayen. Tre av Forsvarets ansatte ble tatt av skredet. Kai Vikra (50) klarte å grave seg delvis ut, og tilkalte hjelp over radio. Ingeniør Robin Karlsen (31) fra Nordland og sykepleier Bjørg Kathrine Batalden (57) fra Vestland ble bekreftet omkommet senere samme dag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I februar fortalte Kai Vikra om sin opplevelse i skredet på Jan Mayen. Les mer her

Rutinemessig undersøkelsessak

Politiet opprettet en rutinemessig undersøkelsessak i etterkant av skredet. Denne saken er nå henlagt, forteller politiadvokat Trond Lakselvhaug i Nordland politidistrikt.

– Saken er lagt bort av politiet uten straffesak. Det betyr at vi ikke har funnet noe grunnlag for å si noe annet enn at det var en ulykke. Vi har ikke funnet noe som tyder på at det er begått en straffbar handling. Da henlegger Statsadvokaten saken, forklarer Lakselvhaug.

- Tragisk ulykke

Det er Cyberforsvaret som styrer virksomheten på Jan Mayen. Kommunikasjonssjef i Cyberforsvaret, Knut Grandhagen, forteller at Forsvaret er enige i politiets konklusjon.

– Politiet står for sine egne vurderinger, men vi har forsøkt å støtte etterforskningen så godt vi kan. Vi har jobbet med det samme utgangspunktet, og det er at dette er en tragisk ulykke med døden til følge, sier Grandhagen til Forsvarets forum.

– Utover det er det ikke noen avvik mellom det politiet har funnet og det vi har funnet i våre egne undersøkelser.

Forsvarets stasjon i Olonkinbyen på Jan Mayen huser totalt 18 ansatte, hvorav 14 er knyttet til Forsvaret. De resterende jobber for Meterologisk institutt og leverer værvarsler for Nord-Norge. Øyen ligger 1000 kilometer vest for det norske fastlandet og har ingen fastboende.

De omkomne etter skredet ble hentet hjem til fastlands-Norge av et Hercules-fly. Les mer her.

Powered by Labrador CMS