Nyheter
STEMMER PÅ NYTT: Etter at det forrige forslaget ble stemt ned i Senatet skal et nytt redusert forslag stemmes over. Bildet er av majoritetsleder i Senatet Chuck Schumer.
Foto: Jose Luis Magana, AP, NTB
Ny avstemning på redusert hjelpepakke i Senatet
Etter at Senatet i USA stemte ned et forslag om grensetiltak og Ukraina- og Israel-hjelp, er det ventet en ny avstemning om en pakke uten grensetiltakene.
– Vi skal ha denne avstemningen torsdag, sa den demokratiske New York-senatoren Chuck Schumer onsdag kveld.
Demokratene ønsker å gi republikanerne tid til å «finne ut av hva de vil gjøre videre» etter at republikanerne stemte ned det opprinnelige forslaget onsdag.
Tidligere president Donald Trump flagget sterk motstand mot det originale forslaget, til tross for at hans partifeller i Senatet hadde vært med på å forhandle den fram.
Forslaget, som omfattet grensetiltak og militær hjelp til Ukraina og Israel, trengte 60 stemmer for å tas videre, men opptellingen viste 49 stemmer for og 50 mot. Mens Demokratene stort sett stemte for, stemte Republikanerne mot.
President Joe Biden sa tirsdag at Donald Trump heller ønsker å gjøre grensesikkerhet til et politisk våpen i hans egen kamp enn å gå inn forå løse problemet.
– Alt tyder på at dette forslaget ikke kommer til avstemning i Senatet. Hvorfor? Det enkle svaret er Donald Trump. Det er fordi Trump mener det er negativt for ham politisk, sa Biden.
Flere muligheter
– Først sa Republikanerne at de bare ville gjøre unna Ukraina, Israel og humanitær hjelp sammen med grensesaken. Så sa de at ikke ville gjøre det sammen med grensesaken. Vel, nå gir vi dem begge muligheter, sier New York-demokraten Chuck Schumer.
Skulle det bli flertall for ett av disse forslagene, vil det uansett ta flere dager før Senatet kan ferdigbehandle saken.
Tjener på det
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg sa på en pressekonferanse i Brussel onsdag at det er avgjørende viktig at Kongressen blir enig om fortsatt Ukraina-støtte i nær framtid.
Han var i slutten av januar i Washington for å snakke Ukrainas sak, og spisset da budskapet mot det amerikanske hjemmepublikummet.
– Ved å bruke en brøkdel av det amerikanske forsvarsbudsjettet har den russiske hæren blitt betydelig svekket. Mesteparten av disse pengene brukes også i USA – vi kjøper amerikanske våpen og sikrer amerikanske jobber, sa Nato-sjefen til Fox News.
Selv om store deler av det amerikanske statsbudsjettet ikke er endelig vedtatt ennå, er forsvarsbudsjettet, National Defense Authorization Act (NDAA), blitt godkjent med bred støtte fra begge partier. Det er i år på 886 milliarder dollar.