Nyheter
Debatt om samfunnstjeneste:
– Volumet må økes
«Alle unge må gi ett års obligatorisk samfunnstjeneste for landet» foreslo Stavanger Ap for en tid tilbake. Nå har forslaget vært oppe til debatt.
Forslaget har blitt møtt med både kritikk og aksept, og blitt diskutert bredt i forskjellige medier. Flere politikere stiller seg bak forslaget, mens andre mener det er autoritært. Én av dem som stiller seg bak forslaget er Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun.
Les også: Vil tvinge alle unge til å tjenestegjøre for landet
Mandag denne uken var Stavanger Arbeiderpartis forslag oppe til debatt i radiosendingen Politisk kvarter som ledes av programleder Lilla Sølhusvik på NRK.
Sendingen ble gjestet av Dag Mossige (Stavanger Ap), Sveinung Rotevatn (V), Ola Svenneby (UH).
Gruppeleder og initiativtaker for forslaget i Stavanger Arbeiderparti, Dag Mossige starter sendingen med å forklarer at under den situasjonen vi nå står i trenger det norske samfunnet alle til å hjelpe.
– Vi trenger en bredere verneplikt og vi trenger en slags sivil tjeneste. Målet er at langt flere skal avtjene verneplikten, sier han til NRK.
I dag avtjener rundt 10.000 av 60.000 unge førstegangstjenesten hvert år.
– Det er klart at å forbedre beredskapen er sentralt i dette, fortsetter han.
Selv om forslaget fra flere kanter har blitt tatt godt imot, er det fortsatt noen som er skeptisk rundt obligatorisk tjeneste.
Nestleder i Venstre Sveinung Rotevatn mener forslaget er autoritært.
– Det å ha en militær førstegangstjeneste er noe de fleste støtter og de fleste mener er fornuftig, de må gjerne utvide dette. Det som dog ligger i forslaget til Arbeiderpartiet er noe annet. Det å ta titusenvis av unge, som Forsvaret sier at de ikke har behov for eller ikke klarer å sysselsette på en fornuftig måte og heller sette dem til å gjøre ufaglært og dårlig lønnet arbeid i sosialsektoren, utdanningssektoren som Ap nevner, sier Rotevatn i sendingen.
Nestlederen fortsetter å fortelle at han ikke opplever ropet fra barnehager og eldrehjem som at de trenger ufaglært og umotivert arbeidskraft.
– Ikke ukjent
Lederen for arbeidet med Totalberedskapskommisjonens rapport, om hvordan de samlede beredskapsressursene kan benyttes best mulig, og tidligere forsvarssjef Harald Sunde sier til Forsvarets forum at forslaget i seg selv ikke er nytt.
– Forslaget fra Stavanger har vært oppe til debatt flere ganger tidligere, og spørsmålene rundt å utnytte verneplikten i større monn og volum er ikke ukjent, sier Sunde.
Under arbeidet med Totalberedskapskommisjonens rapport ble lignende spørsmål diskutert og drøftet, forklarer Sunde.
– Aspekter som kostnadsbilde og nytteeffekter ble tatt opp, særlig på siden med samfunnstjeneste, hvor det var snakk om å ta ut vernepliktsloven, sier han og fortsetter:
– Det er et veldig komplekst bilde, etter mye drøfting valgte Totalberedskapskommisjonen å ikke anbefale vernepliktsloven i samfunnstjeneste.
Flere muligheter
Selv om Totalberedskapskommisjonen ikke anbefalte å ta vernepliktsloven til annen samfunnstjeneste, skriver Forsvarskommisjonen i sin rapport at en økning i antallet vernepliktige i Forsvaret er en mulighet – også med ulik tjenestelengde.
– Forsvarskommisjonen anbefaler å øke antall vernepliktige, noe som ytterligere vil bidra til å øke beredskapskompetansen i samfunnet, kommer det fram i rapporten.
De skriver videre at ulik lengde for tjenesten bør vurderes og at det på det korteste utdanningsløpet være aktuelt med en tjeneste på tre måneder.
Harald Sunde forteller at en eventuell tjeneste for samfunnet er en positiv ting.
– En tjeneste i samfunnet for unge er en svært sosial mulighet og bygger stor erfaring til et senere yrkesvalg.
Sunde forklarer at han ikke er motstander av Stavanger Arbeiderpartis forslag om obligatorisk tjeneste.
– Personlig tenker jeg at vi må få et større og bedre forsvar og til det ligger verneplikten i grunn. Volumet må økes i takt med strukturen.
Han mener det vil ta lang tid før en eventuell fast ordning vil kunne være på plass.
– Det er store kontraster mellom ti tusen og seksti tusen. Det vil ta tid før denne ideologien vil kunne bli realitet. For å ta ut av personer sitt liv skal det også være godt begrunnet, så det ligger mye jobb her, sier han.