Nyheter:

Politibetjenter samler bevis etter at militante islamister tilknyttet IS bombet en katolsk kirke i Makassar, Indonesia.

USA advarer: IS er stadig en trussel

Den ytterliggående islamistgruppen utgjør stadig en trussel, advarer USAs utsending til den globale koalisjonen mot IS.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Terrorgruppens tilstedeværelse utgjør en betydelig sikkerhetstrussel i Syria, Irak og ellers, inkludert Europa og Nord-Amerika, sier John Godfrey, som er USAs fungerende spesialutsending til koalisjonen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge Godfrey har IS siden de ble nedkjempet i 2019 intensivert innsatsen inn mot avløpere og nettverk. Dette kommer tydelig til syne ved angrepet i Mosambik i helga, der mer enn 55 personer fra Mosambiks sikkerhetsstyrker ble drept, la han til.

– Slike angrep er klare indikatorer på at IS fortsetter å aktivt forsøke å spre sine ondskapsfulle aktiviteter til nye områder, sa Godfrey.

Det brutale opprøret i Mosambik har pågått siden 2017. Nå sender Portugal militære styrker for å hjelpe sin tidligere koloni. Les mer her!

Flere utenriksministre fra land i koalisjonen som kjemper mot IS, holder et virtuelt møte tirsdag, som ledes av USAs utenriksminister Antony Blinken og hans belgiske motstykke Sophie Wilmès. Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er med på møtet.

Raserte hus etter angrep på en landsby i Mosambik, august 2019.

Møtet skal ifølge Godfrey i stor grad handle om koalisjonens vedvarende innsats i Irak og Syria, men også ta opp den tiltakende trusselen fra terrorgrupper utenfor de to landene – spesielt i Afrika – og hvordan koalisjonen kan bidra til den globale innsatsen for å nedkjempe gruppene.

Flere angrep den siste tiden

I 2019 ble det erklært at den siste IS-skansen ble nedkjempet i Syria, men det har ikke satt en stopper for angrep gjennomført av grupper tilknyttet IS, eller andre militante islamister.

Etter nedkjempelsen av IS i Syria har 24 millioner mennesker behov for hjelp, ifølge FN. Les hele saken her!

Nylig ble en romersk-katolsk kirke i Makassar, Indonesia, angrepet av to selvmordsbombere. De to angriperne antas å være en del av et nettverk som har erklært troskap til IS.

For to uker drepte militante islamister minst 58 sivile øst i Niger. Angrepet var rettet mot en buss og flere landsbyer i Banibangou-området, og de væpnede angriperne kom på motorsykkel. De brente også ned flere kornlagre.

Det er ikke kjent hvem som sto bak angrepet i Niger, men militante islamister fra Den islamske staten i Stor-Sahara (ISGS) er aktive i Tillaberi-regionen.

Grenseområdet mellom Niger, Mali og Burkina Faso har lenge vært herjet av et islamistopprør og omtales ofte som lovløst.

Powered by Labrador CMS