Nyheter:

Ødelagte hus i ladsbyen Aldeia da Paz utenfor Macomia i Mosambik. Landsbyen ble angrepet av islamister i august 2019.
Ødelagte hus i ladsbyen Aldeia da Paz utenfor Macomia i Mosambik. Landsbyen ble angrepet av islamister i august 2019.

Portugal sender soldater for å bekjempe jihadister

Den tidligere kolonimakten sender 60 soldater for å hjelpe Mosambik med å trene opp spesialstyrker og stoppe det brutale opprøret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mosambik har vært rammet av flere angrep mot den viktige kystbyen Palma. De fleste kommunikasjonslinjene er kuttet, men FN anslår at flere titalls mennesker er blitt drept i angrepene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nå sender Portugal militære styrker til sin tidligere koloni, for å hjelpe dem å stanse opprøret.

– En gruppe på rundt 60 soldater gjør seg klar. De blir sendt til Mosambik i løpet av de neste ukene. Gruppen skal støtte Mosambiks hær i opplæringen av spesialsoldater, sier Portugals utenriksminister Augusto Santos Silva.

Militante islamister i Mosambik har blant annen drept guttebarn ned i 11-årsalderen. Les mer om situasjonen i Mosambik her.

Flere medlemmer av en islamistgruppe som er kjent som både al-Shabaab og al-Sunna wa Jama'a (ASWJ), angrep onsdag forrige uke Palma. Gruppen har ingen kjente bånd til somaliske al-Shabaab, men har sverget troskap til den ytterliggående islamistgruppen IS.

Portugals utenriksminister Augusto Santos Silva.
Portugals utenriksminister Augusto Santos Silva.

Mosambik ble uavhengig fra Portugal i juni 1975 etter en langvarig frigjøringskrig.

IS hevder å stå bak

Ekstremistgruppen IS hevder å stå bak angrepet mot kystbyen Palma, og sier de har drept minst 55 personer fra Mosambiks sikkerhetsstyrker.

– Kalifatets soldater har inntatt den strategisk viktige byen Palma, skriver IS i en uttalelse delt på meldingstjenesten Telegram. Gruppen hevder målet er militære og statlige mål og sier de har drept titalls soldater og «medlemmer fra korsfarerstatene», et begrep de bruker for å omtale vestlige borgere.

Hundretusenvis er drevet på flukt

Tidligere i mars kom det frem av en Redd Barna-rapport at jihadistopprøret har kostet minst 2.600 liv, hvorav halvparten av de drepte er sivile. Minst 670.000 mennesker er drevet på flukt.

Opprøret har pågått siden 2017 og i november i fjor innledet jihadistene en stor offensiv hvor de angrep og plyndret en rekke landsbyer. Bolighus og offentlige bygninger ble brent ned, og mange sivile ble drept.

I desember ble minst 20 gutter og unge menn halshogd i et angrep i Muidumbe-distriktet, og 25 regjeringssoldater ble drept i et bakhold i det samme området få dager senere.

Les også: FN slår alarm om situasjonen i Mosambik

Powered by Labrador CMS