Nyheter:

Under en pressekonferanse 5. august utlovet USAs utenriksminister Mike Pompeo en dusør på opp til 10 millioner dollar for informasjon om valginnblanding.
Under en pressekonferanse 5. august utlovet USAs utenriksminister Mike Pompeo en dusør på opp til 10 millioner dollar for informasjon om valginnblanding.

Tekstmelding fra Washington tikket inn på mobiltelefoner i Russland og Iran

Lover en dusør på opp til ti millioner dollar for informasjon om valginnblanding.

Publisert Sist oppdatert

Det var under en pressekonferanse onsdag at utenriksminister Mike Pompeo først utlovet dusøren.

– USA utlover en dusør på opptil ti millioner dollar for informasjon som fører til identifisering eller lokalisering av enhver person som på instruks eller under kontroll av en utenlandsk regjering blander seg i amerikanske valg, sier utenriksministeren.

Dagen etter tikket det inn en melding på flere mobiltelefoner i Russland og Iran.

Ifølge Buzzfeed leser tekstmeldingen, skrevet på russisk og farsi, følgende:

«USA betaler opp mot ti millioner dollar for informasjon om utenlandsk innblanding i amerikanske valg».

«Dette er latterlig»

Meldingen inneholder også en lenke til Rewards for Justice (RFJ) programmet, som gir ut dusører for informasjon om trusler mot nasjonal sikkerhet. Buzzfeed skriver at russere som trykket på lenken ble sendt videre til en verifisert Twitter-konto med bilde av det amerikanske utenriksdepartementets logo. På Twitter-kontoen står det meldinger på russisk med mer informasjon om programmet.

De siste dagene har flere medier rapportert at tekstmeldingen fikk en mildt sagt blandet mottakelse.

I et innlegg på sin egen Facebook-profil viser Maria Zakharova, talsperson for russiske myndigheter, til meldingen – og hun fremstår ikke videre imponert:

«Ved å oppfordre folk til å snakke for penger om innblanding i amerikanske valg, blander amerikanske spesialtjenester seg inn i livene våre. Hva er dette, om ikke et ekte hybridangrep?», heter det i Facebook-innlegget.

Heller ikke i Iran skal meldingen ha blitt godt mottatt, ifølge The New York Times, som skriver at dette er et av Trump-administrasjonens forsøk på å vise at de tar trusselen med valginnblanding på alvor.

«Dette er latterlig, et spill av Trump-administrasjonen for å få publisitet», sier en kilde til avisen.

Nyhetsbyrået Reuters har snakket med en utvikler i Teheran som fikk meldingen. Han trodde først det var et cyberangrep, forteller han til byrået. Først da han logget på Twitter, forstod han at det var flere iranske borgere som hadde mottatt meldingen.

Verdensomspennende kampanje

Det er fortsatt uklart hvor mange som har mottatt tekstmeldingen, og hva slags teknologi som er brukt for å sende den ut.

Ifølge Reuters bekrefter det amerikanske utenriksdepartementet i en e-post fredag at det er de som står bak. En talsperson for departementet skriver at meldingene var ment å skape økt bevissthet internasjonalt.

– Dette er en verdensomspennende kampanje på flere språk, heter det i e-posten.

Samme dag slo amerikansk etterretning ifølge blant andre nettstedet Politico fast at Russland forsøker å svekke demokraten Joe Bidens presidentkandidatur – mens Kina håper at sittende president Donald Trump taper valget.

Powered by Labrador CMS