Nyheter:

Irans øverste leder ayatolla Khamenei advarer mot å tro på mindre spenning under Joe Biden som president.
Irans øverste leder ayatolla Khamenei advarer mot å tro på mindre spenning under Joe Biden som president.

Iran tror USAs fiendskap vil fortsette under Biden

Irans øverste leder ayatolla Khamenei venter seg fiendskap fra USA også under Joe biden som president.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Khamenei sa onsdag at iranerne må merke seg både hva Obamas USA og Trumps USA gjorde mot Iran og ikke vente seg noe annet.

– Fiendskapet med USA begynte ikke med Trump og slutter ikke fordi han fratrer, sa Khamenei i en tale til familien til general Qasem Soleimani, som ble drept i et amerikansk flyangrep i Irak i januar.

– Ikke stol på fienden, det er mitt klare råd, sa Irans øverste leder. Spenningen mellom USA og Iran har nådd et nytt toppunkt under Trumps tid i Det hvite hus, særlig etter 2018 da han trakk USA ut av atomavtalen og innførte svært tøffe sanksjoner mot Iran.

Vilje til forhandlinger

Påtroppende president Joe Biden har antydet vilje til å gjenoppta forhandlingene, men Khamenei har gjentatte ganger advart mot å vente seg noen form for tøvær overfor Vesten.

De gjenværende landene i Iran-avtalen møttes onsdag for å drøfte hvordan de skal håndtere varsler om nye brudd fra Irans side. Møtet i den såkalte felleskommisjonen omfatter Kina, Frankrike, Russland, Iran, Tyskland og Storbritannia.

Iran har bit for bit løst seg fra atomavtalen og varsler nå at det skal installeres avanserte sentrifuger ved anrikningsanlegget i Natanz, i strid med avtalen.

Glad Trump tapte

Tidligere onsdag kom det også meldinger om at Irans president Hassan Rouhani uttrykker glede over at Donald Trump snart er ute av Det hvite hus.

– Vi er ikke henrykte over Bidens ankomst, men vi er glade for at Trump går, sa Rouhani i en tale til Irans regjering.

Den iranske presidenten kalte i talen Trump både for en terrorist og den mest lovløse presidenten i USAs historie.

Powered by Labrador CMS