Nyheter:

Norske styrker i Anbar-regionen i Irak. Bildet er fra desember 2019.
Norske styrker i Anbar-regionen i Irak. Bildet er fra desember 2019.

Nytt oppdrag for Norge i Irak

Irakiske sikkerhetsstyrker mener de har fått god nok rådgivning og trening. Nå ønsker Irak rådgivning på høyere nivå i Bagdad, erfarer Forsvarets forum.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag er omtrent 70 soldater fra Telemark bataljon i Anbar-regionen i Irak for å trene og rådgi irakiske sikkerhetsstyrker som del av den internasjonale koalisjonen mot ekstremistgruppen IS.

Artikkelen er oppdatert med uttalelser fra forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Nå har irakiske myndigheter uttrykt at de irakiske sikkerhetsstyrkene har fått tilstrekkelig rådgivning og trening til at de kan operere selvstendig på et taktisk nivå, ifølge det Forsvarets forum kjenner til.

Ønsker nytt bidrag

Samtidig har irakiske myndigheter bedt den internasjonale koalisjonen, som Norge er en del av, om bistand til irakiske staber og sjefer i Bagdad i gjennomføring og planlegging av operasjoner.

Norge skal derfor bistå med i underkant av ti personer til en såkalt Military advisor group, et internasjonalt rådgivningsteam, i den irakiske hovedstaden, etter det Forsvaret forum forstår. Bistanden vil bestå av teoretisk opplæring av planlegging og gjennomføring av operasjoner.

De norske som skal bistå i rådgivningsteamet drar ned på sensommeren.

Kontigenten som nå er i Ain al-Assad-leiren vil returnere til Norge etter de planlagte seks månedene i august. Deretter vil et vakt- og sikringsteam på rundt 30 soldater fra Telemark bataljon dra ned for å ivareta sikkerheten til koalisjonsstyrkene som holder til i leiren.

– Norge bidrar til en operasjon som er i Irak for å bekjempe ISIL, på invitasjon fra irakiske myndigheter. Operasjonen tilpasses i tråd med irakiske behov. Nå er det mindre behov for trening og opplæring av lokale styrker, men Norge vil bistå med mer rådgiving fremover, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en e-post til Forsvarets forum.

Ifølge Bakke-Jensen er det for tidlig å si om oppdraget som avsluttes i august kan gjenopptas på et senere tidspunkt.

Powered by Labrador CMS