Nyheter:

BESKYTTELSE: En irakisk soldat foran den amerikanske ambassaden i Baghdad tidligere i år.

Irak slår ned på ulovlige våpen etter flere angrep mot baser

Etter flere angrep mot militærbaser har irakiske sikkerhetsstyrker satt i gang en omfattende operasjon med mål om å beslaglegge ulovlige våpen.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Operasjonen, som ble satt i gang lørdag i hovedstaden Bagdad og provinsen Basra i sør, førte til at 24 etterlyste personer ble pågrepet. Det ble også beslaglagt store mengder våpen og eksplosiver, opplyser kilder i sikkerhetstjenesten.

– Våpen bør bare være i hendene på staten. Ingen andre bør klusse med sikkerheten og tryggheten til innbyggerne, sier Tahseen al-Khafaji, talsperson i den irakiske hæren, til nyhetsbyrået DPA.

De siste månedene har flere rakettangrep blitt rettet mot den grønne sonen i Bagdad, der utenlandske ambassader befinner seg, og mot militærbaser flere steder i landet.

Ingen har påtatt seg ansvaret for angrepene.

– Skal være ute innen tre år

Amerikanske soldater skal i løpet av de neste tre årene trekke seg ut av Irak, sa Iraks statsminister Mustafa al-Kadhimi tidligere i august.

– USAs president Donald Trump har bekreftet at amerikanske soldater vil trekkes ut av Irak i løpet av de neste tre årene. De diskuterer også utplasseringen utenfor Irak, sa al-Kadhimi fredag til landets statlige TV-kanal Iraqiya.

Uttalelsen kom dagen etter at han møtte Trump i Washington. Trump sa etter møtet at de amerikanske styrkene skal trekkes ut av Irak, men spesifiserte ikke når dette skal skje.

5000 soldater

Lederne diskuterte blant annet forsvar og oljeutvinning. Trump sa også at Irak skal gå til innkjøp av forsvarsmateriell fra USA.

De amerikanske soldatene som nå er til stede i Irak, har bistått landet i kampen mot den ytterliggående islamistgruppen IS.

Møtet fant sted samtidig som proiranske opprørere i Irak den siste tiden har angrepet amerikanske mål. USA var offisielt ferdig med uttrekkingen fra Irak i 2011, men fortsatt er det rundt 5000 soldater i landet.

Powered by Labrador CMS