Flere europeiske land trekker soldater fra Irak – Norge blir inntil videre
Det skjer i lys av koronapandemien. Oppdraget til de norske soldatene i Irak er midlertidig satt på vent, opplyser Forsvarets operative hovedkvarter.
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I en pressemelding 20. mars opplyste koalisjonen at irakiske sikkerhetsstyrker har suspendert all trening for å forhindre potensiell spredning av koronaviruset. På koalisjonens nettsider heter det at noen av styrkene som konsentrerer seg om opptrening derfor vil returnere til sine egne land i kommende dager og uker.
Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no.
Norge viderefører inntil videre oppdraget
Forsvarets forum har spurt Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) hva det har å si for norske styrker i Irak. Det er for tiden utstasjonert rundt 70 soldater fra Telemark bataljon ved Ain al-Assad-basen i Irak.
– Den delen av oppdraget som gjelder trening og støtte er foreløpig suspendert. Den norske styrken gjennomfører fortsatt mentorering og rådgivning av de irakiske sikkerhetsstyrkene. Dette gjøres blant annet gjennom møter. De norske soldatene har iverksatt smittereduserende tiltak og avventer situasjonen, skriver pressetalsmann Ivar Moen i en e-post.
–De er klare til å gjenoppta oppdraget så snart situasjonen tillater det, legger han til. Forsvarets forum har spurt Forsvarsdepartementet om norske styrker vil bli flyttet på eller hentet hjem.
– Forsvarsdepartementet vurderer løpende situasjonen for norske styrker i utlandet. Vurderingen er at Forsvarets avdelinger i Irak er fullt ut i stand til å ivareta personellets sikkerhet. Norge viderefører inntil videre bidraget til koalisjonsoperasjonen Inherent Resolve, skriver departementets pressevakt Lars Gjemble.
Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.
–Har vurdert hjemreise
I en pressemelding mandag skriver Forsvarsdepartementet at de har vurdert hjemreise til Norge under koronakrisen for personell som innehar internasjonale stillinger, og som er utsendt av Forsvaret og øvrige etater i forsvarssektoren. Departementet skriver videre at de fleste utstasjonerte forblir i sine stillinger inntil videre.
– Men det gis mulighet for hjemreise for personell og deres familie som tilhører risikogruppen, skriver departementet og legger til at det også gjelder dem som er utstasjonert i land med ikke-adekvat helsevesen.
Norsk personell og styrker av lengre varighet, som defineres som over seks måneder, skal i utgangspunktet bli i sine stillinger. De med kortere oppdrag skal i utgangspunktet reise hjem.
Frankrike, Spania og Tyskland henter hjem personell
Blant landene som henter personell ut fra Irak, er Frankrike, opplyste det franske forsvaret onsdag forrige uke, ifølge nyhetsbyrået AP. I en kunngjøring het det at Frankrike suspenderer sine antiterror-treningsoperasjoner i Irak og henter hjem soldater i Irak som bistår den amerikanskledede koalisjonen mot IS. Nyhetsnettstedet Janes, som skriver om forsvarsstoff, melder at franske myndigheter vil fortsette kampen mot IS med personell knyttet til Operation Inherent Resolve-strukturer i Kuwait og Qatar.Forrige helg hentet Spania hjem melPlom 150 og 200 soldater, skriver Janes og viser til lokale medier. De skriver videre at portugisiske myndigheter har kunngjort på sine nettsider at de henter hjem 31 soldater på grunn av koronaviruset. Også Tyskland henter hjem noen av sine soldater fra Irak, meldte Deutsche Welle søndag. Soldater som ikke innehar nøkkelstillinger vil returnere til Tyskland.
Også Danmark har besluttet å hente hjem personell fra Irak.
Britene: Oppdraget på vent i 60 dager
Som følge av covid-19-utbruddet har det vært et redusert behov for treninPg for irakiske sikkerhetsstyrker og dermed en pause i koalisjonens og Natos treningsbidrag i Irak, skrev britiske myndigheter på sine nettsider 19. mars.
– Derfor har Forsvarsdepartementet besluttet å redeployere en del av sitt personell tilbake til Storbritannia, het det i pressemeldingen. Britiske myndigheter skriver at treningsbidraget er satt på vent i 60 dager og at de vil beholde personell i nøkkelposisjoner i Irak for å sørge for at irakiske myndigheter, den globale koalisjonen og Storbritannias nasjonale interesser blir ivaretatt. – De siste månedene har tempoet på treningen blitt betraktelig redusert, noe som betyr at jeg er i en posisjon der jeg kan hente treningsenheten tilbake til Storbritannia, sier forsvarsminister Ben Wallace i pressemeldingen. Det står videre at soldatene som kommer hjem vil stå klare til å bidra i flere oppdrag verden over.